• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI JE SKUPLJI SRPSKI ILI NEMAČKI LIDL?! JUTJUBER VULE UPOREDIO CENE: Prostom računicom došao je do ovog zaključka

Autor Sara Gajić

Jutjuber Vule koji dugo živi i radi u Nemačkoj uporedio je cene iz Lidla u Srbiji i Nemačkoj.

 Da li je jeftiniji srpski ili nemački Lidl? Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Predmet brojnih rasprava Srba koji žive u matici i u Nemačkoj jeste - gde je skuplja roba u srpskom, ili nemačkom Lidlu? Poznati jutjuber i gastarbajter Vule koji dugo živi i radi u Nemačkoj, uporedio cene i napravio računicu koja će razrešiti tu dilemu.

Vule je do podataka iz srpskih prodavnica koje posluju u okviru Lidla došao tako što su mu pratioci slali fotografije sa cenama a to su, prodavnice iz Kruševca i Kragujevca. On je zatim prikupio sve pristigle cene iz Srbije, preračunao ih u evre, po kursu od prosečnih 117 dinara, a zatim ih uporedio sa nemačkim Lidl cenama.

Napominje se da je ovu analizu napravio pre dva meseca, što znači da treba imati na umu i rast inflacije, i u Srbiji i u Nemačkoj, tako da bi većina cena trebalo da bude viša za 5 do 15 dinara. 

Vule upoređuje cene u srpskm i nemačkom Lidlu
Izvor: Youtube/Vuletova Svaštara

Na osnovu prikupljenih podataka, jutjuber je napravio poređenje cena sledećih artikala: šećer, mleko, krompir, paradajz, šargarepa, crni luk, crvena paprika, zelena salata (glavica), brašno, jaja, suncokretovo ulje, krastavac, banane, špagete, jabuke, hrana za bebe (teglica, 100 grama), goveđi gulaš (500 grama), svinjski gulaš (750 grama), juneći ramstek, mleveno meso, celo pile, pileći bataci, sir gauda, ćabata hleb, baget, dimljeni losos, panceta (slanina), belo grožđe, svež krastavac, suva pečenica, pileća prsa, čeri paradajz, zamrznuta pica, crno grožđe, gauda sir listići, avokado, Persil prašak i pelene. Sve ukupno, 38 artikala.

Izvor: Screenshot

Izvor: Screenshot

Jednostavnom računicom može se zaključiti da je račun u Srbiji, ukoliko kupac pazari artikle sa spiska, manji za oko 50 evra. Postoje i veće razlike u ceni, primera radi, crni luk je u Srbiji 0,55 evra, dok je u Nemačkoj čak 2,55 evra. Inače, povrće je u proseku duplo skuplje kod Nemaca (paradajz, paprika, salata). Što se cena mesa tiče, mleveno je u Srbiji 3,57 evra, dok je u Nemačkoj 6,5 evra.

Svinjski i goveđi gulaš su tamo skuplji za oko 1 evro. Nešto skuplji juneći ramstek je u Srbiji 11,36 evra, dok je u Nemačkoj čak 24 evra. Celo pile je kod nas 2,72 evra, a u nemačkom Lidlu celih 5 evra. Suva pečenica je 1,87 u Srbiji, a 2,20 evra u Nemačkoj. Značajna je i razlika u ceni praška za veš poznatog proizvođača, koja u Srbiji košta 11,12 evra, dok je u Nemačkoj 21 evro. Pelene su skuplje za 3,5 evra.

"Razlika je vidljiva, i to je ispravno, i ako uzmemo u obzir razliku u platama, trebalo bi da bude još i veća. Ipak, nije kao što se priča, da su u Srbiji namirnice skuplje nego ovde, dakle, vidi se da je u Nemačkoj skuplje za dobrih 50 odsto", zaključio je Vule.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 119

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Klaus

Dotični ...... je skoro sve cene po nemačkoj duplirao to je prvo drugo što je izostavio za voće i povrće tu imate dve cene bio voće i ovo standardno nisu ista cena u srbiji možete bio da nađete po negde kod neke bake pitanje je da li je i ona munula otrov značio bio je u nemačkih skuplji ovaj ovde što mi lupeta o platama reći ću mu sledeće fizikalac koji radi legalno sa nemačkom vizom bez 13 evra sat neto ne ide a to je trenutno najminimalnija satnica znači da je 2700 minimalac ovi delovi nemačke Baden Baden Baden Vitenberg od 3000 pa na gore ima onih koji rade za 8 evra po satu ali to su ovi koji nemaju nemačku vizu i rade za slovenske i hrvatske firme pa te firme ukradu razliku a manuti nemačku je najmanji problem niko vas na tera tamo na silu vratiš se u srbiju i radiš za 30 evra dnevnicu na crno ili za 15 evra po danu na belo uz upoređivanje cena uporedite ih sa slovenskim i pogledajte tek onda koliko je srbija skupa i koliko su srbski proizvodi u sloveniji jevtiniji samo ne upoređujte ih uz ovakve lažove kao što je ovaj koji su naučili da tamo ucenjuju firme i da sede pola smene a sad im smeta jer ovi novi radnici ne sede i gledaju da pošteno odrade pa moraju i oni da rade zato najviše i dele ovakve laži

Fantaziranje

Nikako nemogu da shvatim da ljudi misle da svako u nemackoj ima platu od 2500.- Evra.Sta vam je ljudi?

JaPaJa

Samo si zaboravio prijatelju jednu sitnicu da dodaš na spisak. Plata u Srbiji 250 evra plata u Nemačkoj 2500 evra... tako da poređenje cena je besmisleno. Radnik u nemačkoj sa svojih 2500 evra kupuje 3125 litara mleka dok radnik u Srbiji sa svojih 250 evra kupuje 236 litara mleka mesečno. Tako se poredi standard i vrednost nečijeg rada. Isto provuci kroz cene goriva pa će ti biti jasno sve prijatelju.

special image