• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POBEGLI PREKO NOĆI I OSTAVILI 900 RADNIKA IZ SRBIJE NA ULICI! Zatvorili 200 radnji, pa stigao mejl: Prestajemo da RADIMO

Autor Jana Desovski

"Hendi" je bukvalno preko noći zatvorio sve svoje radnje širom Srbije - sve u jednom danu, ukupno oko 200 objekata.

 Firma u Srbiji zatvorila 200 radnji Izvor: Youtube/MIDA /Screenshot

"Poštovani kupci, saradnici i prijatelji, posle 10 godina poslovanja u Srbiji, obaveštavamo Vas da prestajemo da radimo. Želimo da Vam se zahvalimo na decenijskom poverenju, saradnji i podršci", objavio je zvanično na svom sajtu poznati lanac prodavnica tehnike i mobilnih telefona koji je preko noći "pobegao" iz Srbije i na cedilu ostavio 900 radnika.

Ništa nije slutilo da će svi radnici bugarskog lanca prodavnica mobilnih telefona, opreme i tehnike "Hendi" preko noći ostati bez posla. "Bilo je neko povlačenje robe, ali svi smo mislili da je reč o reorganizaciji, a sada je katanac stavljen na više od 200 poslovnica. Za sve to su radnici saznali putem mejla", izjavio je radnik Hendija pre punih 5 godina. Ovih dana i ova priča ostavlja "gorak ukus", pored priče o Rusima koji su na volšeban način zatvorili biznis u Vojvodini i na jugu Srbije i ostavili 500 radnika na ulici.

"Hendi" je bukvalno preko noći zatvorio sve svoje radnje širom Srbije - sve u jednom danu, ukupno oko 200 objekata. Oko 900 radnika, o otkazima, je obavestio elektronskom poštom. Došli su u Srbiju 5. marta 2007. godine, a 1. juna 2018. godine, radnici su dobili mejl da više nemaju posao, dok je na sajtu preduzeća istaknuto obaveštenje: "Poštovani kupci, saradnici i prijatelji, posle 10 godina poslovanja u Srbiji, obaveštavamo Vas da HENDI-TEL prestaje da radi. Želimo da vam se zahvalimo na decenijskom poverenju, saradnji i podršci".

Posle vesti da je poznati lanac mobilnih telefona iznenada propao u Srbiji čulo se da je ista sudbina prethodno zatekla radnike i Bugarskoj i to u martu 2018. godine. I potez Hendija, bio je među prvim firmama koje su na ovakav način počele da se povlače. Nedavni odlazak turske fabrike "Džinsi" je 11. u nizu slučaj da se strani investitor samo preko noći pokupi i ode iz zemlje, a zaposlene u fabrici, ako i obavesti o odlasku to učini preko SMS poruke.

Za razliku od prethodnih "ino-begunaca", menadžment "Džinsija" se udostojio da isplati plate i pomogne zaposlenima da nađu novi posao. Ipak, imajući u vidu ranija iskustva, to je slučaj kao "kap u moru" i prethodne priče uglavnom su ostavile gorak ukus. Prethodno je bilo još sličnih slučajeva u našoj zemlji.

Bertex: Radnici ostali i bez posla i bez otpremnina

Turska fabrika Berteks Tekstil (Bertex Textile) u Kragujevcu je zatvorena u novembru 2022. godine, a objekat u kom se ona nalazila momentalno je oglašen na prodaju.

Kako je tada potvrđeno za "Blic Biznis" poslodavac je naprasno odlučio da se pokupi i ode, te su zaposleni u fabrici ostali i bez posla i bez otpremnina. Kako je istkanuto, Srbija je odlukom Vlade, toj kompaniji do momenta zatvaranja dala višemilionske subvencije.

"Sam postupak davanja otkaza je, kako navode sada već bivši radnici, bio prilično nasilan i sve je pod prinudom potpisano za vreme vikenda. Pored novca za otpremninu, nisu isplaćene ni plate za septembar, deo oktobra kao i zaostale obaveze vezane za prevoz i neiskorišćene dane odmora… Slučaj je prijavljen inspekcijskim organima, a bivši zaposleni pozivaju nadležne da se priključe pregovorima i pomognu isplatu zaostalih zarada, pisali su lokalni medijji.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:08
Kremenko gradnja - Brod
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

 (MONDO/Blic)

Pročitajte i ovo

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vlada

A sto nasim preduzetnicima ne daju subvencije kao strancima. Bar ne mogu tako lako da pobegnu. Nego je cilj da svi motamo kablove za crkavicu

ping pong

"Ništa nije slutilo da će svi radnici bugarskog lanca prodavnica mobilnih telefona, opreme i tehnike "Hendi" preko noći ostati bez posla." Nikad cuo za ovu firmu,ali kljucna rec je "bugarskog". Sve jasno kao dan. :)

special image