• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcije NIS uknjižene

Akcije Naftne industrije Srbije (NIS) uknjižene su u Centralni registar hartija od vrednosti.

Ovo je jedan od poslednjih koraka u procesu izlaska ovog emitenta na Beogradsku berzu, objavila je danas Sinteza invest grupa.

NIS je krajem juna doneo odluku u prelasku u otvoreno akcionararsko društvo ali je, usled tehničkih razloga, izlazak ove kompanije na Beogradsku berzu odložen za kraj avgusta, odnosno, početak septembra, objavili su ranije državni zvaničnici iz Agencije za privatizaciju.

Ruski Gaspromnjeft vlasnik je 51 odsto akcija (83.160.800 komada) dok je Republika Srbija u svom vlasništvu zadržala 29,9 procenata akcija.

Preostale akcije, njih 19,1 odsto, nalaze se u rukama bivših i sadašnjih zaposlenih u ovoj kompaniji kao i u rukama nekolicine pravnih i fizičkih lica koja su ove akcije sticali vanberzanski dok je kompanija bila u formi zatvorenog akcionarskog društva.

Iako se po medijima u više navrata špekulisalo kako je veliki broj akcionara prodao akcije NIS-a mimo berze i da su u proces uključene brojne firme sa Kipra i drugih "egzotičnih" ostrva, podaci iz Centralnog registra pokazuju da je trgovina akcijama NIS-a bila više nego skromna.

Najviše akcija NIS-a kupio je kastodi račun Vojvođanske banke - oko 0,015 procenata (oko 25.000 komada), a pored njega jedini veći kupac ovih hartija bila je brokerska kuća "M end V" Investments sa 0,005 odsto akcija (oko 8.000 komada), objavljeno je na internet sajtu Sinteza invest grupe.

Centralni registar za hartije od vrednosti objavio je ranije da je u registar upisano 163.060.400 akcija, nominalne vrednosti po 500 dinra po deonici, u ukupnoj vrednosti od 81,53 milijarde dinara.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image