• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVA NOVČANA POMOĆ! DRŽAVA DAJE OD 3.400 DO 50.000€: Evo na koga se odnosi i koji uslovi moraju da se ispune

Autor Ivana Vlajković

Dodela bespovratnih sredstava po Programu podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade u 2023. godini.

 Novac za početnike u poslovanju i mlade u 2023  Izvor: Shutterstock

Ministarstvo privrede raspisalo je danas javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava po Programu podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade u 2023. godini.

"Pravo da se prijave na Javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva, odnosno u 2021, 2022. ili 2023. godini, kao i preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, odnosno u 2018, 2019, 2020, 2021, 2022. ili 2023 godini, a čiji osnivač i zakonski zastupnik je fizičko lice starosti do 35 godina", objavljeno je na sajtu Ministarstva privrede.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, koji je po ovlašćenju predsednice Vlade preduzeo ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra, istakao je da Vlada na ovaj način pruža podršku osnivanju i opstanku novih preduzeća, kao i mladim preduzetnicima.

"Za ovaj program je iz budžeta izdvojeno 300 miliona dinara, a ta sredstva se potpuno bespovratno dodeljuju početnicima u poslovanju i mladima, kako bismo im pomogli da razviju svoj biznis. Preostali iznos investicionog ulaganja će se finansirati iz kredita Fonda za razvoj. Pozivam početnike u biznisu i mlade da se prijave i na taj način dodatno osnaže svoj biznis jer je ovo zaista odlična prilika za njih, što se i pokazalo u prethodnim godinama“, rekao je Mali i dodao da iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu, uključujući i bespovratna i kreditna sredstva, ne može biti manji od 400 hiljada dinara, niti veći od šest miliona dinara, odnosno manje od oko 3.400 evra do oko 51.000 evra.

On je rekao da se javni poziv odnosi na sva nezaposlena lica i privrednike koji su u početnoj fazi razvoja za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku opreme, alata i dostavnih vozila, tekuće održavanje poslovnog i/ili proizvodnog prostora, kao i za operativne troškove (do 20 odsto ukupnog ulaganja).

Ova finansijska podrška privrednicima predstavlja kombinaciju 30 odsto bespovratnih sredstava države i 70 procenata povoljnog kredita Fonda za razvoj. Ukoliko privredni subjekti pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti u skladu sa članom 12. Zakona o regionalnom razvoju i aktom Vlade kojim se utvrđuje jedinstvena lista razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave, u tom slučaju je kombinacija 40 odsto bespovratnih sredstava države i 60 procenata povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Za privredne subjekte čiji su osnivači mladi do 35 godina starosti, 35 procenata su bespovratna sredstva države, a 65 odsto povoljni krediti Fonda za razvoj. Ukoliko privredni subjekti pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti, onda je reč o 45 odsto bespovratnih sredstava države i 55 procenata povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Javni poziv je otvoren dok iznos traženih bespovratnih sredstava ne premaši iznos raspoloživih sredstava za sprovođenje Programa za 35 odsto, koliko je prosečan procenat odbijenih, kao i odustalih zahteva pre rešavanja u prethodnim godinama, a najkasnije do 31.12.2023. godine.

Sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu pronaći na internet strani Ministarstva privrede: privreda.gov.rs i Fonda za razvoj: fondzarazvoj.gov.rs, kao i na portalu preduzetnistvo.gov.rs.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:11
EKONOMISTA SAVETUJE U ŠTA DANAS PRETVARATI NOVAC: Ne treba igrati samo na JEDNU kartu! Danas je važno ne izgubiti MNOGO
Izvor: Kurir televiija
Izvor: Kurir televiija

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MaxiMax

Jel mozemo i mi da apliciramo iz dodatne delatnosti?

special image