• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VOZAČI, PAZITE GDE SIPATE GORIVO! Žestok udar na džep ako nemate ovaj derivat, kazne su od 500.000 do 2 MILIONA dinara!

Autor Aleksandar Blagić

Zbog borbe sa prodajom goriva na crnom tržištu, 2014. godine je uvedeno markiranje goriva, a kazne za one koji nemaju markirane derivate su ogromne, od 500.000 do 2.000.000 dinara.

 Kazna za nemarkirano gorivo  Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Sve količine nafte i nafnih derivata na našem tržištu moraju da budu obeležene, odnosno da im se zna poreklo. U borbi sa crnim tržištem, 2014. godine uvedeno je takozvano markiranje goriva, to podrazumeva kontrolu od uvoza, rafinerije, skladišta, cisterni i drugog transporta do benzinskih pumpi i rezervoara vozila.

Načelnik u Tržišnoj inspekciji Slaviša Petković kaže za "RTS" da je marker akcizna markica na gorivu. Moramo da shvatimo da je marker, u stvari, akcizna markica na gorivu.

Time smo potpuno sigurni da je gorivo iz legalnih tokova”, rekao je Petković.

Kazne za one koji nemaju markirane derivate su za pravna lica do dva miliona dinara, a za preduzetnike i poljoprivredna gazdinstva 500.000 dinara. Ukazuje na to da je bilo velikih problema u uvođenju celog sistema i da je zbog toga četiri puta menjana uredba kako bi se rešili svi problemi.

Jedan od problema koji je postojao bio je način markiranja koji je obavljan ručno. Postojala je kontrola, postojali su izveštaji i mi smo znali gde je i koliko je iskorišćen marker, ali smo želeli više od toga. Želeli smo automatski proces, želeli smo elektronsku kontrolu, kontrolu u svakom trenutku”, kaže Petković.

Navodi da jedan kilogram markera obezbeđuje naplatu 50.000 evra akcize. Ukupno, za akcize u toku godine se naplati negde oko milijardu i po evra.

"Vrlo je bitno za našu državu da znamo da je derivat legalan i da budemo sigurni da ćemo naplatiti ta sredstva od subjekta", kaže Petković.

Ukazuje da sada može da se zaustavi bilo koji vozač na putevima i da se proveri poreklo goriva i u rezervoaru. Time se sprečava šverc goriva.

To je, takođe, jedna od izmena koju smo uveli u ovih deset godina, a to je da smo tražili da dobijemo u nadležnost da možemo da kontrolišemo i rezervoare, pre svega poslovnih vozila, kamioni, autobusi, da bismo sprečili da takvi korisnici koriste nelegalno gorivo koje se moglo naći u ponudi, bilo sa Dunava, bilo i šverca”, navodi Petković.

Kazne od 500.000 do 2.000.000 dinara

Kazne za one koji nemaju markirane derivate su za pravna lica do dva miliona dinara, a za preduzetnike i poljoprivredna gazdinstva 500.000 dinara. Ukazuje da država ulaže napore da obezbedi derivat, da taj derivat bude u kvalitetu i da bude apsolutno legalan na tržištu.

I to destimuliše ljude da koriste takve derivate, znači mimo onoga što država nudi”, zaključuje Petković.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:14
Sipao gorivo za 9.000 i pobegao sa pumpe u Altini
Izvor: Instagram
Izvor: Instagram

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Voždovac

Samo odabrani mogu da varaju ovu drzavu a narod da sipa samo “markirano”!

Realno

Kakva glupost, ja sipam gorivo u Republici Srpskoj koje nije markirano a mnogo jeftinije, znači svo gorivo iz inostranstva je problematično...

Pera

@Realno A kvalitet? Ko ne plati na mostu..

special image