• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MILA ZA 4 MESECA ZARADI 3.000€! NJEN PROIZVOD GRICKAJU I NEMCI: "Ključno je da budu što manji, jer su tada najbolji"

Autor Ivana Vlajković

Mila Bogićević i njen suprug za četiri meseca na kornišonima zarade oko 3.000 evra.

 U selu kod Kraljeva za 4 meseca na kornišonima zarade 3000 evra Izvor: RINA.RS

Mila Bogićević i njen suprug su se pre četiri godine odlučili za uzgoj kornišona u kraljevačkom selu Tavnik i to u kooperativnoj saradnji sa firmom iz Beograda.

"Slučajno sam čula reklamu na radiju i odlučili smo da pokušamo. Nijednog trenutka se nisam pokajala, jer se uzgoj kornišona pokazao kao lepo isplativ posao. Na nama je da obezbedimo zemljište, polovinom maja sezona počinje, a završava se polovinom septembra. Nije mnogo teško fizički, nema okopavanja niti bilo šta slično. Sadnja, održavanje i berba, a ono što je najvažnije jeste da je otkup obezbeđen. Odnesemo robu, a zatim uplata legne na račun", kaže Mila.

U prvoj godini oborila je rekord, jer je i kao početnica uspela da ostvari prinose od čak devet tona na pet ari. Sada su parcelu proširili na osam ari. Jako je važno da se kornišoni redovno zalivaju, jer je to biljka koja traži dosta vodi, ali i da se pre sadnje izvrši dezinfekcija zemljišta.

"Kornišoni se grupišu u tri klase, i tako se određuje i otkupna cena. Prvu klasu čine kornišoni veličine od tri do šest centimetara, drugu od šest do 12, a treću preko 12 centimetara. Cena je za I klasu 140 dinara po kilogramu, za II 90, a za III 20 dinara. Ova treća nam nije u fokusu, već prve dve. Ukoliko imamo njihov odnos na 50:50 onda smo zadovoljni. Za tih nekih četiri meseca rada može da se zaradi i do 3.000 evra", ističe Mila.

Dodaje da ovaj posao može da donese dosta novca. "Prosto koliko radiš, toliko i zaradiš. Ipak, ako mislite da će kornišoni sami da se posade i oberu onda se grdno varate. Morate kao i u svaki posao da uložite trud, ali ono što je važno jeste da se ovde trud isplati. Kornišonima je najveća opasnost plemenjača, ali uz pomoć saveta agronoma koji su stalno uz nas onda i to uspešno rešavamo", kaže Mila.

Svi otkupljeni srpski kornišoni izvoze se za Nemačku, jer kako kaže Mila, Nemci ih tamo grickaju umesto kikirikija i čipsa. Dok gledaju utakmicu ili seriju. I zato je ključno da budu što manji, jer su tada najbolji.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:11
EKONOMISTA SAVETUJE U ŠTA DANAS PRETVARATI NOVAC: Ne treba igrati samo na JEDNU kartu! Danas je važno ne izgubiti MNOGO
Izvor: Kurir televiija
Izvor: Kurir televiija

(MONDO/RINA)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image