• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ON JE "BOG ZEMLJE" U SRBIJI, U VLASNIŠTVU IMA 28.000 HEKTARA: Veliki gazda, a sledi ga ovaj misteriozni Pančevac

Autor Ivana Lazić

Najveći zemljoposednik u Srbiji je Petar Matijević sa 33.000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje obrađuje, a sledi ga Miroslav Aleksa, osnivač i vlasnik kompanije Almeks iz Pančeva.

 GetOriginalImageById.jpg Izvor: MONDO/Goran Sivački

Najveći zemljoposednik u Srbiji je novosadski biznismenPetar Matijević, vlasnik istoimene industrije mesa i grupacije sa preko 70 preduzeća, Matijević obrađuje ukupno 33.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od kojih je 28.000 u vlasništvu, navodi Agrosmart.

Na drugom mestu, ako se posmatraju ukupne površine koje se obrađuju, više nije Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe. Na toj poziciji sada je Miroslav Aleksa, osnivač i vlasnik kompanije Almeks iz Pančeva. Prema saznanjima Agrosmarta, Aleksa obrađuje oko 20.000 hektara i vlasnik je polovine.

Sledeća kompanija po broju hektara koje obrađuje je Al Dahra koja je 2018. godine kupila imovinu Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) sa blizu 17.000 hektara oranica. U finansijskom izveštaju ove kompanije pisalo je da je samo kupovinom njiva Al Dahra stekla imovinu vrednu veću od 170 miliona evra.

Al Dahra, čije je sedište u Abu Dabiju, po broju hektara u vlasništvu je posle Matijevića na drugom mestu, a ako se gledaju hektari koji se obrađuju – na trećem.

Al Dahra, uz njive PKB-a, poseduje i voćnjak na Fruškoj gori, u opštini Irig. Njeno je preduzeće Rudnap koje, prema podacima sa sajta ove kompanije ima zasađeno voće na 130 hektara, a prema brošurama koje je izdavala Al Dahra plan je bio proširenje na 500 hektara.
Tek na četvrtom mestu je doskorašnji "top" zemljoposednik Miodrag Kostić i njegova MK grupa.

Kostić je prodao nekoliko imanja poslednjih godina. Neka su otišla u ruke Matijeviću, pa od nekadašnjih oko 25.000 hektara, od kojih je u vlasništvu imao oko 17.000, sada ima 15.000 hektara. Iza Kostića je vlasnik Delte, Miroslav Mišković sa oko 13.000 hektara koliko ukupno obrađuje, od čega u vlasništvu ima oko 10.000.

Gotovo uz rame Miškoviću sada je Krsta Ćorić, vlasnik Ćorić agrara iz Bašaida. Prema saznanjima Agrosmarta, Ćorić obrađuje oko 12.000 hektara, od toga pola uzima u zakup, a pola ima u vlasništvu.

Ova firma u početku se bavila prodajom poljoprivredne mehanizacije, ali već godinama unazad razvija stočarsku proizvodnju i poseduje savremene govedarske farme. Iza Krste Ćorića, po onome što se može videti iz javnosti dostupnih dokumenata, je arapska firma Elit Agro, sa sedištem u Abu Dabiju koja je 2014. godine preko svoje firme Jugo elit agro osnovane u Beogradu, kupila poljoprivredno-turistički kompleks Zobnatica u Bačkoj Topoli.

Pogledajte

09:01
OVO JE PRAVO BOGATSTVO: Život u smogu zamenili poljima lavande i smilja
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Mondo)

Pročitajte i ovo:

Komentari 23

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Samo da pitam....

Redovno placaju porez?

Snooker

Rat apsolutno nema nikakvog smisla. Ali klasni rat itekako ima...

Dr Ivanović

Stranci ili naši svejedno. Pitam se samo dal je nekom od ovih deda ostavio ovolike hektara ili su ih "pošteno" stekli.

special image