• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRODAT YETTEL U SRBIJI, MILIONSKA TRANSAKCIJA: Evo ko je novi vlasnik mobilne mreže

Autor Ivana Lazić

Transakcija će verovatno biti predmet revizije Uredbe EU o stranim subvencijama.

 Prodaje se Yettel kompaniji iz Emirata Izvor: Youtube/printscreen/Yettel.Srbija

Češka PPF grupa (PPF) i kompanija Emirates Telecommunication Group (e&) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, potpisale su sporazum prema kojem će e& steći udeo od 50 odsto plus jednu akciju u imovini PPF Telekom grupe (PPF Telekom) u Bugarskoj, Mađarskoj i Srbiji, u kojima posluje pod brendom Yettel, kao i Slovačkoj u kojoj posluje pod brendom O2.

Informacija o ovom patnerstvu objavljena je na sajtu PPF grupe.

"PPF grupa i kompanija "Emirates Telecommunication Group“ danas su potpisale sporazum prema kojem ćsteći udeo od 50% plus jednu akciju u imovini PPF Telekom grupe ("PPF Telekom“) u Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj.

Strane u transakciji su se dogovorile da će platiti 2,15 milijardi evra unapred na zatvaranju za kupovinu 50% udela, plus jednu akciju u PPF Telekomu i dodatne isplate zarade do 350 miliona evra u roku od tri godine nakon zatvaranja, ako PPF Telekom premašuje određene finansijske ciljeve.

Ovo podleže povratu do 75 miliona evra ako se takvi finansijski ciljevi ne ostvare. Partneri će zadržati sadašnjeg generalnog direktora PPF Telekoma, Baleša Šarmu, i obezbediti kontinuitet operacija, oslanjajući se na široku stručnost timova PPF Telekoma na svojim tržištima.

Postojeća sredstva PPF Telekoma u Češkoj, uključujući češkog operatera O2 Czech Republic a.s. („O2 CZ“) i provajder telekomunikacione infrastrukture CETIN a.s. („CETIN Czech“), biće preneta van PPF Telekom grupe i neće biti deo transakcije.

PPF će zadržati svoj 100% indirektni udeo u O2 CZ i svoj sadašnji indirektni udeo u CETIN-u Češka. CETIN Group N.V., preko koje će PPF ostati da kontroliše CETIN Czech, preneće sve svoje nečeške filijale* na PPF Telecom.

"Emirates Telecommunication“ i PPF imaju za cilj da održe trenutni nivo rejtinga PPF Telekoma nakon zatvaranja transakcije. PPF ima za cilj da održi trenutni nivo rejtinga CETIN Grupe, uz potvrdu ciljane konačne strukture kapitala. Izvršni direktor PPF-a Jirži Šmejc izjavio je, komentaripući ugovor o partnesrstvu da ovo predstavlja najznačajniji posao ikada.

"Kupovna do 2,5 milijardi evra, uključujući ugovorne isplate zarade, predstavlja jedan od najvećih poslova ikada za PPF. Ponosan sam kako smo uspeli da povećamo vrednost ovog sredstva od njegove kupovine“.

O perspektivama saradnje sa novim partnerom, Jiri Šmejc je dodao:

"Verujem da će nam znanje i iskustvo koje PPF ima u regionu, u kombinaciji sa globalnim razmerama našeg partnera, omogućiti da zajednički delimo ambicije za sinergiju i dalji rast. .“

Jirži Šmejc je takođe istakao da su telekomunikacijska imovina PPF-a u Češkoj isključena iz posla. Prema njegovim rečima, to nije samo zbog specifičnog položaja domaćeg tržišta, već i zbog naših planova da stvorimo sinergiju između kompanija koje posluju u Češkoj.

Hatem Dovidar, izvršni direktor grupe, je prokomentarisao:

"Kako se nastavlja put da bude vodeća globalna tehnološka grupa, naš prioritet ostaje fokusiran na proširenje baze klijenata i pružanje više digitalnih usluga, kako za potrošače tako i za preduzeća. Ovo uzbudljivo partnerstvo sa PPF grupom u Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj predstavlja primer naše posvećenosti traženju novih mogućnosti za saradnju i investicione mogućnosti koje će dodatno ubrzati našu ekspanziju.

"Kombinujući ekspertizu PPF Telekoma sa sopstvenim inovativnim sposobnostima, spremni smo da uspostavimo veliko telekomunikaciono prisustvo u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Cilj nam je da ostvarimo sinergiju, optimizujemo efikasnost nabavke i poboljšamo ponudu kupaca, uspostavljajući našu poziciju vodeće globalne tehnološke grupe.”

Transakcija postavlja osnovu za partnerstvo između PPF-a i „Emirates telecommucation“ koje će težiti izgradnji velikog telekomunikacionog biznisa u centralnoj i istočnoj Evropi.

PPF i njihov partner imaju za cilj da ostvare značajne sinergije u različitim oblastima, uključujući efikasnost nabavke, veleprodajne i roming aranžmane.

Partnerstvo omogućava PPF Telecom-u da iskoristi e&-ovu ekspertizu na drugim tržištima za uvođenje vrhunskih digitalnih, IoT i B2B usluga, poboljšanje ponude i iskustva kupaca, a istovremeno otvara mogućnosti za učenje i razvoj karijere na različitim kontinentima za zaposlene.

Očekuje se da će transakcija biti zatvorena u ili pre prvog kvartala 2024. godine i podleže regulatornim odobrenjima, završetku korporativne reorganizacije, formiranju optimalne i efikasne strukture kapitala unutar perimetra transakcije, određenim administrativnim procedurama i drugim uobičajenim uslovima zatvaranja. .

Pored toga, transakcija će verovatno biti predmet revizije Uredbe EU o stranim subvencijama.

(Mondo)

Pročitajte i ovo:

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Đekna

Drago mi je što ovde svi zarade osim mene

Mrčela

Ništa nisam razumeo. Ko je sad vlasnik Mobtela/Telenora/Yettela? Mislim, nije da me stvarno zanima, nego često se prodaje, pa eto, da znam. Previše su skupi, mislim da je to problem. Trenutno, VIP/A1 je najpovoljniji - dosta je povoljniji i od MTS, recimo telefon možete uzeti za 1000 din manje, mesečno što nije baš mala stvar!

Komentarčić

@Mrčela kakav je signal A1

special image