• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI VLASNIK YETTELA JE 6. NAJVEĆA FIRMA NA BLISKOM ISTOKU! Gigant važan kao NAFTA, ove godine već zaradili 32 milijarde

Autor Aleksandar Blagić

Kompanija "Emirates Telecommunications Group", poznata i kao"Etisalat", postala je novi vlasnik "Yettela". Reč je o kompaniji koja je 6. najveća na Bliskom istoku.

 Ko je novi vlasnik Yettela Izvor: Youtube/printscreen/Yettel.Srbija

Kompanija “Emirates Telecommunications Group”, poznata i kao “Etisalat”, pristala je da kupi kontrolni udeo u PPF Telekom grupi u Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj i Slovačkoj za 2,15 milijardi evra. Ova kompanija poznata je kao jedan od vodećih telekomunikacionih operatera u svom regionu, 18. najveći operater na svetu po broju pretplatnika i nivou prihoda, i 6. najveća kompanija na Bliskom istoku. Samo u prvom kvartalu ove godine oni su inkasirali preko 32 milijarde evra.

“Etisalat” je osnovan 1976. godine i tokom godina postao je jedan od najuticajnijih i najvećih telekomunikacionih provajdera u svom regionu. Firma je prvo osnavana kao akcionarsko društvo između britanske kompanije International Aeradio Limited i lokalnih partnera. Godine 1983. vlasnička struktura se promenila – vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata je imala 60 odsto udela u kompaniji, a preostalih 40 odsto se javno trgovalo.

Centralna vlada UAE je 1991. godine izdala Federalni zakon br. 1, koji je korporaciji dao pravo da pruža telekomunikacione žičane i bežične usluge u zemlji i između UAE i drugih zemalja. Takođe je firmi dala pravo da izdaje dozvole za posedovanje, uvoz, proizvodnju, korišćenje ili rukovanje telekomunikacionom opremom. Ovo je praktično dalo Etisalatu i regulatorna i kontrolna ovlašćenja, čime je on uzeo monopol u UAE.

Gigant iz UAE trenutno posluje na 16 tržišta širom Azije, Bliskog istoka i Afrike, i 18. je najveći teleoperater na svetu. Ova kompanija postala je poznata svetskoj javnosti jer je među prvima uspešno lansirala komercijalne 5G mreže. U maju 2018. kompanija je najavila komercijalno pokretanje Etisalat 5G LTE mreže, postavši prvi telekom operater u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike (MENA) koji je to učinio. Dve godine kasnije, kompanija je tvrdila da obezbeđuje najbržu brzinu preuzimanja 5G na svetu od 9,1 gigabita u sekundi.

Prihodi u milijardama

Kompanija Etisalat, koja namerava da preuzme Yettel, je 31. decembra 2021. prijavila konsolidovani prihod od 132 milijarde evra i neto profit od 27,55 milijardi evra. U maju 2023. Etisalat je prijavio prihod od 3,23 milijarde evra za prvi kvartal. U drugom kvartalu iste su uvećali na 3,38 milijardi.

Ukupna tržišna kapitalizacija kompanije trenutno iznosi 81,7 milijardi evra. Prema javno dostupnim podacima kompanija ima oko 165 miliona redovnih korisnika.

140. najveća korporacija na svetu

Danas Etisalat zauzima 140. mesto među 500 najvećih svetskih korporacija "Fajnenšel Tajmsa" po tržišnoj kapitalizaciji, a časopis "The Middle East" ga rangira kao 6. najveću kompaniju na Bliskom istoku po kapitalizaciji i prihodima. U Evropi su postali poznati pre nekoliko godina kao najveći pojedinačni akcionar Vodafona.

Korporacija je najveći doprinosilac ekonomiji Emirata izvan naftnog sektora u razvojnim programima Savezne vlade UAE. Kompanija koja kupuje Yettel, osvojila priznanja iz celog regiona za svoj program nacionalizacije. Kao državna telekomunikaciona kompanija UAE, Etisalat je stekao reputaciju visokog kvaliteta usluga, napredne tehnologije i inovacija. Pruža širok spektar telekomunikacionih usluga, uključujući mobilne i fiksne telefonske usluge, širokopojasni internet, televiziju i kablovsku televiziju, kao i poslovna i korporativna rešenja.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:18
Yettel auto
Izvor: SmartLife
Izvor: SmartLife

(MONDO/Blic Biznis)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SrbIN

I sta mi imamo od toga?! Nista... Pa nisu oni ludi kada smo mi ovce i placamo ubedljivo najskuplje uslouge u EU a za te pare dobijamo duplo manje... Nece sigurno on reci e ja cu da budem Robin Hud i da pomazem sirotinji daj sve upola manje. Mada da zeli da unisti konkurenciju moze ako ima zelju , jer su mts a1 navikli na fin komad kolaca svaki mesec

special image