• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAJ ČIPS SADRŽI KANCEROGENE SUPSTANCE! U Hrvatskoj je uništen, a evo šta se dešava u Srbiji

Autor Ivana Vlajković

Proizvodu "CHIPS bits&bytes rebrasti paprika" sadrži kancerogene supstance.

 Koji srpski čips sadrži kancerogene supstance Izvor: Shutterstock

Prilikom izvoza za Hrvatskuza rebrasti čips sa ukusom paprike od 150 grama čačanskog proizvođača "Chips way" utvrđeno je da sadrži nedozvoljenu količinu akrilamida, saznaje se u Državnom inspektoratu Hrvatske.

"Radi se o proizvođaču "Chips way d.o.o." iz Čačka i proizvodu "CHIPS bits&bytes rebrasti paprika" u pakovanju od 150 grama“, navodi se u odgovoru hrvatskog Državnog inspektorata. Čips koji se iz Srbije izvozio u Hrvatsku, gde je zbog nedozvoljene količine akrilamida uništen, imao je rok trajanja do 25. decembra 2023. godine.

Podsetimo, Evropski sistem za brzo uzbunjivanje RASFF, objavio je da je visok nivo akrilamida pronađen u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji. Zemlja prijave je Hrvatska, a obaveštenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, navodi se na sajtu EU RASFF.

Čips sa povećanom količinom akrilamida nije ušao na tržište Hrvatske, jer je, kako se navodi – bezbedno uništen. Nakon objave ove informacije, Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede Srbije navela je u saopštenju na svom sajtu da je izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona za proizvodnju spornog proizvoda.

"Kontrola je u toku i nakon dobijanja rezultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti", navodi se u saopštenju. Akrilamid je hemijsko jedinjenje za koje se smatra da može da poveća rizik od razvoja kancera.

Ovo jedinjenje prirodno nastaje tokom termičke obrade hrane, pri visokim temperaturama, i to one koja sadrži skrob. Akrilamid se formira od šećera i aminokiselina, uglavnom one koja se zove asparagin, koje su prirodno prisutne u mnogim namirnicama.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

04:02
OPASNOST PO ZDRAVLJE: BEZ OVOGA NE IZLAZITE NAPOLJE! Kardilog preoručuje mere zaštite, hidratacije i ishrane tokom letnjih vrućina
Izvor: Kurir televi
Izvor: Kurir televi

 (MONDO/N1)

Možda će vas zanimati

Komentari 31

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dr mr

ja bih im poslao Dacica da im objasni kako se decimala pomera za jedno mesto i problem resen!

Yoto

Jeo sam nekada onaj stari cacanski cips secam se bio je slan ko cecel pojedes jedan usne ti se skupe. A sada jedem samo prinkls.

Prringles

@Yoto trenutno je na akciji u Lidlu 300 dinara, ali meni je i to previše za 165 grama. Savet: na peki papir iseckaš krompira koliko stane u pleh i bez kapi ulja bude ekstra ukusan i najzdraviji, samo malo posoliš i šta god dodaš, bilo trunku putera dok je vruć ili kajmaka, pravi užitak

special image