• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U ČIPSU IZ SRBIJE NAĐENI KANCEROGENI SASTOJCI: Proizvod zaustavljen na granici, oglasila se Evropska komisija!

Autor Ivana Lazić

Na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu sa ukusom papike proizvedenim u Srbiji.

 Akrilamid u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji Izvor: shutterstock/sorbis

Visok nivo akrilamida je pronađen u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, objavljeno je na sajtu Evropske komisije. Po dobijanju RASFF notifikacije o povišenom nivou akrilamida, poljoprivredna inspekcija je izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona za proizvodnju spornog proizvoda.

"Кontrola je u toku i nakon dobijanja rezultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti", rečeno je.

Kako je saopštila Hrvatska agencija za hranu, procenjuje se da prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja kancera svim starosnim grupama.

Šta je akrilamid

Akrilamid je jedinjenje koje se nalazi i u hrani i to ne u svežoj, već samo može nastati prilikom obrade hrane na temperaturama iznad 120 stepeni Celzijusa i pri niskoj vlažnosti. Ovo podrazumeva prženje, pečenje u ulju ili standardno u rerni. Manje šanse za pojavu akrilamida imaju kuvanje, parenje i spremanje hrane u mikrotalasnoj pećnici, piše inexall. Duže vreme i viša temperatura povećavaju količinu formiranog akrilamida.

U organizmu se akrilamid konvertuje u glicidamid koji izaziva mutacije i oštećuje DNK. Akrilamid je proizvod termičke obrade hrane i činjenica je da ga treba smanjiti. On se stvara i u domaćinstvu prilikom prženja i pečenja hrane, a ima ga u mnogim industrijskim proizvodima, pa i u duvanskom dimu. Preporuka je da bi trebalo smanjiti njegov unos.

Akrilamid u hrani je javni zdravstveni problem, saopštila je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) još 2015. godine, vodeći se rezultatima studija koje su sprovedene na životinjama, upozorivši da akrilamid u hrani potencijalno povećava rizik od razvoja raka kod ljudi u svim starosnim grupama.

(Mondo/Telegraf)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

М.С

Нису блесави да једу кромпир који су нам прво запрашили отровома као и целу земљу.

Limjn

Gde sad ovi iz nacionalne zastite potrosaca da se oglase i da traze jasno koji je brend serija i proizvodjac u pitanju i da se povuce sa trzista Srbije.

Krelci nadrogirani

Kom čipsu?