Građani Beograda uputili su žalbu redakciji MONDO koja se odnosi na profesionalne upravnike u glavnom gradu. Prema njihovim rečima, profesionalni upravnici sa računa stambenih zgrada za svoje plate uzimaju novac koji stanari, preko uplatnica, uplaćuju za tekuće i investiciono održavanje. 

"Zgrada u kojoj živim ima profesionalnog upravnika. Mi njegove usluge plaćamo preko uplatnice. Na njoj postoje dve stavke. Jedna stavka se odnosi na plaćanje usluga profesionalnog upravnika. Druga se odnosi na tekuće i investiciono održavanje stambene zgrade. Taj novac leže na račun stambene zgrade. Pojedini stanari svoje obaveze prema upravniku ne izmiruju na vreme. Usled toga profesionalni upravnik sa računa stambene zgrade mesečno uzima onoliko novca koliko koštaju njegove usluge", započeo je razgovor za MONDO A. R. (70). 

Kako je objasnio za naš portal, profesionalni upravnik na taj način uzima i novac koji je namenjen za održavanje stambene zgrade. "Na taj način su oštećeni stanari koji redovno izmiruju svoje obaveze. Ja plaćam redovno i očekujem da na računu stambene zgrade postoji novac za održavanje. Međutim, to nije tako. Prošlog meseca smo na računu imali samo 1.000 dinara. Kad sam pitao upravnika kako je to moguće, odgovorio mi je da on mora da naplati svoju platu i da nije kriv što stanari ne izmiruju svoje obaveze i da on sve radi po zakonu", ispričao je naš sagovornik. 

Istakao je da je profesionalnom upravniku tražio ugovor i da mu je rekao da će otići u opštinu da se raspita da li je po zakonu to da uzima novac sa računa stambene zgrade koji je namenjen za održavanje. "Nakon toga je profesionalni upravnik raskinuo ugovor sa stambenom zgradom u kojoj živim", zaključio je razgovor za MONDO A. R. 

Prema rečima Igora Cvetića iz Udruženja profesionalnih upravnika Beograda postupak pomenutog upravnika jeste po zakonu. "Građani ceo iznos uplatnice uplate na račun stambene zgrade. Upravnik upravlja tim novcem. On odatle isplati svoju zaradu i to jeste praksa i to jeste po zakonu. Profesionalni upravnici pošteno rade svoj posao i svoju zaradu ne vezuju za to koliko stanara redovno izmiruje svoje obaveze", objasnio je za MONDO Cvetić. 

Istakao je da profesionalni upravnici stanarima koji ne plaćaju svoje obaveze šalju opomene pred utuženje, pa ukoliko i tad ne plate račun, onda ih tuže. "Nakon tužbe to ide preko izvršitelja. Onda stanari plate svoje obaveze sa kamatom. Nakon toga profesionalni upravnici taj novac uplate na račun stambene zgrade", kazao je naš sagovornik. 

Dodao je da profesionalni upravnici na godišnjem nivou treba stanarima da prikažu na šta je potrošen novac sa računa stambene zgrade. Za naš portal je objasnio da one zgrade koje se nalaze u sistemu održavanja JP "Gradsko stambeno" nisu u obavezi da preko uplatnice za profesionalne upravnike plaćaju tekuće i investiciono održavanje. Napomenuo je da stanari uglavnom i plaćaju samo usluge profesionalnih upravnika. 

Jovan Ristić iz udruženja potrošača "Efektiva" objasnio je za MONDO da naplata usluga profesionalnih upravnika od novca koji je namenjen za investiciono i tekuće održavanje nije po zakonu. "Plaćanje mora da bude namensko. Ne može da se uzima novac koji nije namenjen za svrhu za koju se koristi. Profesionalnim upravnicima koji uzimaju novac za platu od novca za održavanje je na prvom mestu njihova plata. Profesionalni upravnik ima pravo da tuži stanare koji ne plaćaju, a ne da uzima novac od "zgrade". Na taj način oštećuje one koji redovno izmiruju svoje obaveze", kazao je za naš portal Ristić. 

BONUS VIDEO: 

EKONOMISTA SAVETUJE U ŠTA DANAS PRETVARATI NOVAC: Ne treba igrati samo na JEDNU kartu! Danas je važno ne izgubiti MNOGO Kurir televiija

(MONDO)