• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODGOVORI NA 10 PITANJA O PRIJAVI ZA POMOĆ ZA DECU OD 10.000 DINARA! Potrebna samo 2 podatka, a evo kada stiže novac!

Autor Jana Desovski

Prijava je veoma jednostavna, a podnosilac prijave, odnosno majka, unosi broj lične karte i svoj matični broj, kao i naziv banke u kojoj želi da joj bude uplaćen novac.

 Prijava za pomoć od 10000 dinara za dete Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prijavljivanje majki za jednokratnu pomoć države od 10.000 dinara počelo je u ponoć 20. avgusta i trajaće tačno mesec dana, sve do 20. septembra. Već prvog dana, tačnije za samo 13 sati, stigao je rekordan broj prijava, za čak 200.000 dece.

Prijava je omogućena na sajtu Uprave za trezor i sastoji se od nekoliko koraka. Ipak, roditelji i dalje imaju nedoumice oko same prijave, ali i isplate pomoći. Prijava se odvija elektronski na portalu Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs.

1. Kako da proverim da li sam uspešno podneo/la prijavu za novčanu pomoć za decu?

Što se tiče provere statusa prijave, to isto možete proveriti na sajtu uprave za trezor. Sve što treba da uradite jeste da unesete broj lične karte i matični broj da biste proverili da li ste se uspešno prijavili. Ukoliko uočite neki problem, ili vam novac ne bude uplaćen, na sajtu Uprave za trezor klikom na sivo polje i unosom podataka možete isti i prijaviti.

2. Da li je potrebno uneti matične brojeve dece prilikom prijave?

Kako bi prijava bila što jednostavnija, majke ne moraju da unose matične brojeve dece, da ne bi slučajno došlo do greške prilikom unosa podataka. Sistem, na osnovu matičnog broja majke, automatski vuče matične brojeve dece, iz nadležnih registara, objasnili su nedavno iz ministarstva finansija. Dakle, dovoljan je samo matični broj majke.

3. Da li hranitelji dece imaju pravo na novčanu pomoć?

Pomoć dobijaju majke, ali u izuzetnim slučajevima, kada majka ne ispunjava uslove, pravo na novčanu pomoć ima drugi staratelj, odnosno otac ili hranitelj.

4. Ko ima pravo za novčanu pomoć za decu?

Pravo na novčanu pomoć za decu ima svako dete koje je državljanin Srbije i staro do 17 godina (ne i ona od 17). Tačnije, pravo na pomoć ostvaruju sva deca koja do 20. novembra 2023. navrše 16 godina.

5. Koliko vremena je potrebno za isplatu novčane pomoći za decu nakon podnošenja prijave?

Prijava za novčanu pomoć za decu počela je 20. avgusta i trajaće sve do 20. septembra, nakon čega sledi isplata. Isplata počinje pet dana kasnije, odnosno 25 septembra 2023.

6. Da li se novčana pomoć automatski isplaćuje primaocima socijalne pomoći?

Od prijavljivanja su izuzeti hranitelji deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć i primaoci novčane socijalne pomoći, što znači da će njima novčana pomoć biti uplaćena automatski, bez podnošenja prijave.

7. Koja dokumenta su potrebna prilikom prijave za novčanu pomoć?

Prijava se vrši preko portala Uprave za trezor, postupak prijave je vrlo jednostavan, a ovo su podaci koje je potrebno uneti:

  • JMBG majke,
  • broj lične karte majke,
  • naziv banke u kojoj posedujete račun ili želite da vam pomoć bude isplaćena.

8. Da li je moguće prijaviti se za novčanu pomoć za decu nakon isteka roka za prijavu?

Nakon isteka roka za prijavu za novu državnu pomoć neće biti moguće naknadno se prijaviti. Rok za prijavu ističe 20. septembra.

9. Koja je procedura za prijavu za novčanu pomoć za decu strane državljane?

Jedan od osnovnih uslova za prijavu deteta za državnu pomoć od 10.000 dinara jeste da je dete državljanin Srbije, što znači da pravo na ovu novčanu pomoć ne mogu da ostvare deca strani državljani.

10. Da li je moguće dobiti novčanu pomoć za decu bez otvaranja računa u banci?

Za one koji nemaju račun ni u jednoj banci, nakon što na portalu odaberu banku biće im otvoren namenski račun na koji će država uplatiti novac. Po unošenju svih potrebnih podataka dobija se i obaveštenje o uspešnoj prijavi.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:20
ODRAĆE NAM I KOŽU S LEĐA! Od septembra moguće poskupljenje bankarskih usluga! Vasić: Očekuje se i rast kamatnih stopa za kredite
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

 (MONDO/Blic)

Pročitajte i ovo

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

NEVENKA

MAJCI JE ISTEKLA LIČNA KARTA 16.08.2023.Da li treba da izvadi novu patek da se prijavi ?

Beogradjanin 💯

Bolje dajte odgovor kako cemo mi ostali gradjani taj novac koji ovi uzimaju za njihovu decu da vracamo??? Jel kroz poskupljenje horiva, hrane i ostalog!!!! Sto bih ja vracao dug za njihovu decu, zabile me bas za njih neka sami izdrzavaju svoju decu, mnogo ste pametni zadyzite se, dwlite im novac i onda ja vracam vas dug!!! Skinite nam se sa grbace vise sa vadim pametnim idejama, ali vama je to i cilj da prezaduzite ovu zemlju i omda odete, unisticete ovaj narod!!!! A ovi sendvicari su gori od vas!!!

special image