• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVO KOLIKI JE MINIMALAC U SRBIJI, A SADA ĆE DA RASTE? Počinju pregovori, zahtevi idu do 52.000 dinara!

Autor Jana Desovski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je nedavno da će minimalac biti povećan na oko 400 evra, odnosno za 17 odsto.

 Koliko iznosi minimalac u 2023 Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Danas počinju pregovori o minimalnoj zaradi za 2023. između Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca. Pre dva meseca država je nezvanično izašla sa procenama o povećanju, one su manje od zahteva predstavnika radnika, ali bi konačna informacija trebalo da bude poznata oko polovine septembra. Tada će Vlada obelodaniti i koliko će iznositi minimalac za 2023. a koji u Srbiji sada iznosi oko 42.000 dinara i prima ga oko 400.000 ljudi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je nedavno da će minimalac biti povećan na oko 400 evra, odnosno za 17 odsto. To bi značilo povećanje od oko od oko 5.000 dinara na oko 47.000 dinara. Procene su da u Srbiji oko 400.000 ljudi radi za minimalnu zaradu, najviše ih je među ugostiteljima, trgovcima, sezonskim radnicima, ali ih ima i u mnogim drugim delatnostima. Na spisku su i oni koji minimalac primaju zvanično, a poslodavac im na ruke daje i nezvaničan deo.

Sindikati su prethodnih meseci tražili povećanje od oko 20 odsto. Sada je izvesno da će ono iznositi oko 5.000 dinara i da bi minimalac za sledeću godinu trebalo da bude oko 47.000 dinara umesto ovogodišnjih 42.000. Poslodavci će, sa druge strane, u pregovorima koji slede tražiti da rast minimalne zarade prati inflaciju, rekao je nedavno direktor Unije poslodavaca Srbije, Srđan Drobnjaković.

"Imali smo već dva neuspešna pregovora, a polovinom avgusta razgovori se nastavljaju. Sindikati su tražili povećanje minimalne zarade na 50.000 dinara za ovu godinu, što je država odbila. Naš zahtev je da povećanje minimalne zarade prati inflaciju i rast BDP", rekao je Drobnjaković.

Što se tiče sindikata, oni smatraju da treba da se izjednači vrednost minimalne zarade i potrošačke korpe. "Minimalna zarada treba da bude, najmanje 52.000 dinara, to je povećanje od 26-27%. Bilo bi dobro da ovo povećanje od 17% važi za period od septembra ove godine do kraja decembra", njihova je računica.

U 2022. povećanje minimalca za skoro 15 odsto

Prošle godine minimalac je povećan za 14,3 odsto. Za dve decenije koliko postoji Socijalno-ekonomski savet, sindikati i poslodavci su se samo jednom – 2017. godine – usaglasili oko povećanja minimalne cene rada. Ostalih godina, zbog izostanka dogovora odluku je, kako zakon i predviđa, donosila Vlada.

Jedinstven slučaj imali smo 2011. kada je tadašnja Vlada minimalac povećala ne samo više od toga što su poslodavci nudili, već i više od onoga što su sindikati tražili. Na zahteve sindikata za povećanje najniže zagarantovane zarade u zemlji nije pristajala u 2014. i 2016. godini.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

05:24
"NIJE PROBLEM SAMO MINIMALAC" Stojiljković: Većina prima 62.000, a za pristojan život imaju samo oni sa ŠESTOCIFRENOM PLATOM
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

 (MONDO/Blic)

Pročitajte i ovo

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Prosvetitelj Slaboumnih

Kratko jasno gledajuci sadasnju inflaciju i rast u buducnosti, jer inflacija realno nikada ne pada, sem na papiru. Jer cene proizvoda nikada se ne vracaju na početnu tačku pre inflacije, one mogu pasti ali nikada se ne vracaju do pocetne tacke pre inflacije. Inflacija ona moze da stagnira i godinama ali uvek ide ka rastu. Stoga gledajuci inflaciju cene svega, buducnost sta nosi minimalac ne bi trebalo i to gledajuci danasnji dan ne bi trebalo da bude ispod 64.000rsd za iole moguc zivot i placanje racuna.

Serbia forever

Dok se u Srbiji bore da minimalac sledeće godine bude 400evra, u CG je već 2 godine 450 evra, a pregovara se da sledeće godine bude 650 evra!? Onda čujemo priču da smo lideri u regionu....

Pod sač bato

@Serbia forever a sta u CG proizvode?Banane sa belim filom.Ajde pusti demagogiju.Idi u CG pa zivi ako ti je bolje.

special image