• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAŽNO PITANJE! KOLIKA JE PENZIJA SA 20 GODINA STAŽA? Odgovor zavisi od jednog faktora, a minimalna je oko 100 evra

Autor Ivana Vlajković

Građani, koji sa 20 godina staža odlaze u penziju mogu da računaju na primanja od oko 100 evra, ukoliko su ostvarivali minimalnu zaradu.

 Visina penzije sa 20 godina staža Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Građani, koji odlaze u penzijusa 20 godina staža tokom kog su dobijali minimalnu zaradu, mesečno će primati oko 100 evra, odnosno tačno 11.862 dinara. 

Visina penzije na prvom mestu zavisi od visine primanja tokom rada. Nakon toga bitne su godine staža. Svi koji su 40 godina radili za minimalac danas mogu da računaju da će primati penziju u visini od 23.596 dinara. Oni koji su tokom rada primali oko 50.000 dinara mesečna penzija iznosiće 29.495 dinara.

Penziju od 41.290 dinara primiće oni koji su mesečno dobijali 70.000 dinara. Za zaradu od 90.000 dinara može da se očekuje penzija od 53.090 dinara. Visina penzije jednaka je proizvodu ličnog i opšteg boda. Do ličnog boda se dolazi računanjem ličnog koeficijenta. 

Lični koeficijent se izračunava kad se godišnja zarada podeli sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama. Onda se zbir dobijenih iznosa podeli sa godinama staža. Od 1. 1. 1970. do 2002. godine zarada se uzima u neto iznosu, a od 2003. u bruto iznosu.

Kad se odredi koeficijent, njega treba pomnožiti sa godinama staža i dobija se lični bod. Na kraju se dobijeni iznos pomnoži sa opštim bodom koji od januara 2023. iznosi 1.111,25 dinara. "Nakon poslednjih povećanja penzija, primanja za penzionisane radnike sa 40 godina staža iznose u ovoj godini oko 58 do 59 odsto njihove zarade. To je relevantniji pokazatelj nego li odnos prosečne penzije i prosečne plate (koji se razumljivo u široj javnosti najčešće citira), jer u prosečnu penziju ulaze i porodične penzije, i invalidske penzije (koje su godinama bile podložne malverzacijama), kao i poljoprivredne penzije - što umnogome obara prosečan iznos penzije", rekao je član Fiskalnog saveta, Nikola Altiparmakov.

(MONDO/Blic Biznis)

Možda će vas zanimati

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pitam se pitam

E sada taj novac pretočite u mesec dana života pod pretpostavkom da nemate druge prihode.Hmmm

Ljilja

Penzija ispod minimalca...zasto nije 100posto od plate ko je na minimalcu..zakonska obaveza je da Poslodavac placa a na zapadu sam biras hoces ili ne i uslov min 5g. Narazliku od min i zarade iznosi pedesst posto i dodati na minimalac za 40g, za ostale manji procenat.. jednostavno godina da iznosi prosek 20e za 40g, pa koliko radis15e za 20g i tako procentualno.

Mrčela

Ja tvrdim svojim životom, da oni ofrlje lupetaraju te proseke i iznos penzije! Ne znam samo za šta primaju platu.

special image