• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"SUPER JE PLATA, ALI JEDNO JE UŽAS!" Devojka sa Balkana se požalila na posao u Nemačkoj, pa je napali - Ćuti bre i radi!

Autor Jana Desovski

Devojka koja radi u Nemačkoj se požalila na jednu stvar koja joj veoma smeta.

 Žena sa Balkana o godišnjem odmoru u Nemačkoj Izvor: Shutterstock/Romas_Photo/Pixabay/Pexsels

Među ljudima na Balkanu, vlada mišljenje da je Nemačka jedna od pogodnijih država za život i rad, međutim nije sve tako ružičasto ni tu. Da nije svima idealno, svedoči i priča jedne korisnice Fejsbuka, koja je želela da ostane anonimna, a ono što je muči, podelila je sa članovima jedna grupe.

"Pozdrav. Imam završen Ausbildung (Verkäufer Einzelhandel (obuka)) u jednom poznatom trgovinskom lancu, gde trenutno i radim već tri i po godine. Posao kao posao, ima svoje dobre i loše strane, zadovoljna sam s kolegama, na stres sam se navikla kao i na fizički rad i to mi ništa nije problem, nego baš suprotno. Što se tiče uslova u firmi, plate, bonusa i ostalog takođe se nemam na šta požaliti.

Ono što me zaista muči, evo već treću godinu za redom je godišnji odmor. Imamo zabranu uzimanja godišnjih u decembru za Božić i praznike, plus uvek moram da se "svađam" za letnji odmor kao i Uskršnje praznike koje nikad ne mogu da dobijem zbog školaraca i ovih s decom koji imaju prednost.

Zanima me, radi li neko od vas sličan posao, ima li neko završen isti Ausbildung, a da radi u drugim trgovinama ili npr. drogerijama, postoji li iko gde se može ko čovek uzeti godišnji odmor za Božić da odem svojoj porodici, a ne da sedim sama u Nemačkoj. Plata je dobra i to je jedino što me jos uvek tu drži.. Svaki savet je dobrodošao. Hvala", napisala je ona u grupi na Fejsbuku gde Balkanci razmenjuju svoja iskustva o životu i radu u Nemačkoj, prenosi Kurir.

Ljudi su ispod ove objave redom pisali komentare, razmenjivali iskustva, a bilo je i onih koji su je posavetovali. "J*bi ga, ne možes i jare i pare još 2 godine i imaš minimalnu penziju, uzmi godišnji pre kad možes negde, nije bajno, ali bar imaš uredna primanja i na vreme", "Ako ti je priorite novac, onda ćuti i radi... Ja želim isto da budem kući sa familijom za Božić, i fino sam se dogovorila sa šeficom... Uzela sam neplaćeni godišnji... Znam da novca nikada dosta, ali mi je bitnije imati te dane slobodno, da mogu ići kući", "To je svuda tako. Ja imam decu, a deca u 12. mesecu imaju raspust, ali je pravilo da u 12. mesecu se godišnji ne može dobiti. Znači imao ili nemao decu, do novembra godišnji se mora iskoristiti", neki su od komentara ispod ove objave.

Jedna žena je, takođe, podelila svoje iskustvo rada u Nemačkoj. "Ja nemam taj Ausbildung ali je to svuda tako. E to sad zavisi od tebe. Ja sam dala otkaz na poslu sad, deo i zbog toga, iako imam i kući neko vanredno stanje, morala sam doći ,odradila otkazni i otišla na odmor, ali evo zovu me nazad da se vratim. Mada sam našla i novi posao gde sam to pod br.1 stavila stavila pri zapošljavanju. Prvo su me odbili, pa me sad zvao menadžer i ne samo što će mi uvesti tu stavku u ugovor nego će me i čekati da se vratim. Valjda to zavisi od firme i kolko oni misle da si ti dobar u poslu", podelila je ova žena svoje iskustvo.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:49
"NEMAČKA NIJE BILA OVAKO EKONOMSKI SLABA JOŠ OD DRUGOG SVETSKOG RATA!" Glavni ekonomista VB banke naveo GLAVNE pokazatelje krize
Izvor: Kurir televizi
Izvor: Kurir televizi

 (MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Samo viču, ćuti i radi, a društveni život 0! I tako do penzije, koja će biti 1.500evra, ali koju mnogi ne dožive!? Je'l to smisao života....

Da

@Serbia forever Ti viči da ti je dobro sa pocepanim džepom pa pričaj o društvenom životu hahahaha uz kaficu koju ispijate po ceo Božiji dan.Hvala na takvom životu

special image