Građanima su pred istek moratorijuma na povećanje cena provizija, počele da stižu poruke od banaka, da od 1. septembra više ne važe popusti i "zamrzavanje" cena, koji su uvedeni prošle godine. Banke u svojim porukama građanima napominju da popusti traju do 1. septembra, te da će posle ovog datuma početi primena redovnih cena, po tarifniku uvedenom 1.9.2022. godine. 

Kako je Informer već pisao, od 1. septembra prestaje da važi dogovor između Narodne banke Srbije i komercijalnih banaka o zamrzavanju naknada i provizija. Tokom proteklih godinu dana, visina naknada i provizija bila je "zamrznuta", a banke su morale da vrate cene na nivo od januara 2021. godine. Međutim, za manje od 10 dana ovaj moratorijum prestaje da važi. 

Za građane to znači da će, ukoliko banke odluče da cene svojih usluga vrate na nivo pre zamrzavanja, određene usluge plaćati više nego sada i to i do 30 odsto, jer su toliko poskupele ranije. Kako su ranije naveli u Narodnoj banci Srbije, imajući u vidu da 1. septembra ističe rok od godinu dana za primenu umanjenih naknada za platne usluge, banke su u mogućnosti da nastave da primenjuju tarife koje su usvojile u periodu od 1. januara 2021. godine do avgusta 2022. godine

"To je obračun naknada u skladu sa važećim tarifnikom.Takođe, podsećamo da je Narodna banka Srbije kao trajnu meru, koja je na raspolaganju svim građanima, donela Odluku o platnom računu sa osnovnim uslugama, kojom je propisana obavezna sadržina u pogledu vrste usluga u okviru tog paketa i ograničena cena tog paketa računa na iznos od 150 dinara. Građani mogu u svakom trenutku da pređu na ovaj paket usluga kod iste ili druge banke, čime će izbeći povraćaj na cene pre dogovorenog popusta od 30 odsto", kažu u NBS.

BONUS VIDEO:

ODRAĆE NAM I KOŽU S LEĐA! Od septembra moguće poskupljenje bankarskih usluga! Vasić: Očekuje se i rast kamatnih stopa za kredite Kurir TV

 (MONDO)