Kupovina stana kreditom je verovatno najvažnija finansijska odluka koju će većina doneti u svom životu. Stambeni kredit je za malobrojne izbor, a za veliku većinu jedini način da se dođe do sopstvene nekretnine. Kupovina krova nad glavom je velika stvar, koliko lepa toliko i stresna, i uvek nosi mnoštva dilema: u kom kraju uzeti, da li u novogradnji ili za renoviranje, koliko kvadrata… ali pre toga, mora se pažljivo razmotriti gde i kako se zadužiti, pošto će ova odluka uticati na vaš život u narednih 10, 20 ili 30 godina.

Da biste uzeli stambeni kredit treba da imate najmanje 21 godinu, a ako slučajno pređete 35 dok prikupite novac za učešće, prema mišljenju nekih banaka ste možda matori i možda vam kredit neće biti ni odobren

"Uzimanje kredita je dobrovoljnost, davanje kredita je dobrovoljnost, tako da poverenje mora da postoji. Kada uzimate kredit, morate i vi da se osećate ugodno ili komotno, da možete da platite te vaše obaveze. Sa druge strane i banka mora da veruje da ste vi sposobni da narednih, pogotovo kod stambenih kredita, 10, 15, 20 godina možete da ispunjavate ono što se od vas očekuje", rekao je finansijski stručnjak Vladimir Vasić, gostujući na TV Prva, i dodao:

"Smatram da nismo matori da sa 35 godina podižemo kredit. Banke imaju svoje pravilo odobravanje kredita. Mislim da granica nije tako definisana na 35, bitno je da ispunjavate neke osnovne uslove za plasiranje sredstava od strane banke, a to je da ste stalno zaposleni, minimum tri meseca kod jednog poslodavca, kod nekih banaka je to šest. Dalje, da imate dovoljno sredstava, mesečnih primanja, prosečne tri plate, da možete da izmirujete vašu obavezu i da ste redovno izmirivali vaše obaveze u prošlosti. To je sa strane klijenta", naveo je Vladimir.

Banka zatim procenjuje rizik, pre svega vaš, da li vaša plata, vaš posao, zaposlenje u oblasti u kojoj radite ima budućnost.

"Ako ste recimo u nekoj proizvodnji uglja ili nekih pod znacima navoda 'prljavih' tehnologija, možda toga neće biti za jedno 10, 15 godina, to je recimo jedan povećan rizik posla i tu vam možda banka skrati vremenski period odobrenja. Banke imaju svoj način procene rizika, mi kao klijenti to ne znamo kako to funkcioniše. Banka je kao menadžer novca, ona čuva novac građana i privrede, i ona taj novac plasira nama kojima je potreban za stambeni kredit", rekao je Vladimir Vasić i dodao:

"Kada imate 50 godina, smanjuje vam se šansa da uzmete neki veliki stambeni kredit, možete da uzmete samo neki deo sredstava od banke i onda je vaše učešće veće 40, 50, 60 odsto. Pa sa nekih 70 godina vratite taj kredit", rekao je finansijski stručnjak.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija "OVAJ KREDIT JE NAJTEŽE DA SE OTPLATI!" Stručnjak o promenljivim kamatama: Recesija je prisutna u najrazvijenijim zemljama

(MONDO)