U Srbiji je zbog Afričke kuge uništeno oko 1,5 odsto svinja. Uvoz živih životinja je na istom nivou kao i prošle godine, ali je njihova cena porasla za 45 odsto. Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije smatra da će svinjetina koja je u Evropi već poskupela za 30 do 40 odsto poskupeti i kod nas.

Kaže da će taj rast pogurati nagore i cene drugih vrsta mesa jer će se koristiti kao zamena za svinjetinu. "Oni koji se bave prodajom svinjetine svakako će imati u vidu ekonomsku moć stanovništva. Cene će ići nagore, ali u razumnom nivou, imajući u vidu kontinuirani pad kupovne moći građana poslednjih šest meseci", kaže Bojan Stanić.

Komentarišući zaradu trgovaca koju su monetarne vlasti ocenile kao previsoku, Stanić ističe da nije realno očekivati značajni pad marži. Kaže da ona može biti stvar pregovora samo kod osnovnih životnih namirnica. "Kod tih artikala koji su najfrekventniji tu može biti pregovora, ali ne treba se previše oslanjati na to. Jer može doći do određenih nestašica kao što je bilo prošle godine kada je u pitanju mleko. I onda se taj trošak prebacuje na druge u lancu. A može povećati i uvoz, što će smanjiti potražnju za domaćim sirovinama", rekao je Stanić.

Napominje da, sa treće strane, kada se spuste cene dolazi do jačeg inflatornog pritiska koji opet padne na stanovništvo.

BONUS VIDEO: 

Pojačana kontrola otpada kako bi se sprečila Afrička kuga Kurir televizija

  (MONDO/RTS)