• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

INDIJA ZABRANILA IZVOZ VAŽNE NAMIRNICE! ODLUKA ĆE UTICATI I NA SRBIJU: Očekuje se poskupljenje, da li će biti nestašice?

Autor Ivana Vlajković

Indija je zabranila izvoz šećera, a stručnjaci smatraju da će ta odluka uticati i na tržište u Srbiji.

 prodavnica Izvor: Shutterstock/Syda Productions

Indijska vlada donela je odluku da zabrani izvoz šećera u narednoj sezoni što je otvorilo pitanje šta će biti sa cenom ove namirnice. Indija je jedan od najvećih izvoznika šećerne trske i stručnjaci smatraju da će zabrana imati posledice na svetsko, a i domaće tržište.

Prema FAO indeksu cena, šećer je sa indeksa 116,8 u januaru ove godine poskupeo na 146,3 u julu. Samo godinu ranije ova cifra je iznosila 112,8. Žarko Galetin, agroekonomista, kaže da će ovako krupna odluka Indije o zabrani izvoza šećera imati posledice na tržište, što će se neminovno osetiti i u Srbiji.

"Druge zemlje nisu pribegle drastičnim merama za zaštitu tržišta šećera, ali je očigledno da se na tom polju u svetu nešto dešava. Ne bih se usudio da prognoziram da li će i koliko cene rasti, ali ovo svakako može da ima posledice i na Srbiju, mada mislim da ipak neće doći do nestašice", kaže Galetin.

Prema njegovom mišljenju, sadašnji scenario se mogao i naslutiti gledajući celokupnu sliku prethodnih meseci i cene šećera prema svetskom indeksu. Ono što sad ohrabruje je odluka naše države da ponudi subvencije proizvođačima šećerne repe, jer smo samim tim povećali površinu pod ovom kulturom u poslednjoj ekonomskoj godini, što je dobra vest.

"Ako pogledamo strukturu svetskog indeksa hrane FAO, od svih pet grupa proizvoda koji se nalaze u ovoj strukturi vidimo da je šećer imao rast i u vreme kada je ceo indeks padao, i da je on najviše porastao. Taj rast je sada i više naglašen i jedan od razloga je upravo ta odluka indijske vlade o zabrani izvoza. Mislim da ne bi trebalo da imamo nestašice jer imamo povećane površine pod šećernom repom. Do novog šećera ima još tri meseca, ali verujem da su stabilne i robne rezerve i opšte tržište, te da neće biti drastičnog skoka cena", kaže Galetin.

Iako Indija nije jedina zemlja na svetu koja izvozi šećer, činjenica je da će ova zabrana o izvozu neke zemlje posebno staviti u problem, a prve su na meti najsiromašnije zemlje. "Nestašicom bilo kojih artikala, pa sada i šećera, uvek su najugroženije najsiromašnije zemlje. To je tržište koje je osetljivo na bilo kakve promene na tržištu hrane i one to prve osete. Ozbiljne posledice mogle bi osetiti i najmnogoljudnije zemlje koje inače prave veće zalihe", zaključuje Galetin.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

04:19
"DOBIĆETE ŽITO AKO SE OKRENETE PROTIV AMERIKE!" Miletić: Jasno je da je to ucena, agresivno ponašanje Rusije ukazuje na problem!
Izvor: Kurir televizij
Izvor: Kurir televizij

(MONDO/Blic)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sta reci....

Dobro dosli u Naprednu Srbiju.....

Ne treba dramatizovati

Imamo mi šećera i za izvoz, a kamoli za sebe, nije kao u Slobino vreme. A sve i da podbaci rod kod nas, uvek možemo da kupimo šećernu repu ili gotov šećer od Ukrajinaca. Oni su jedan od najvećih proizvođača na svetu, a povezani smo Dunavom i to je najjeftiniji način prevoza.

Max

@Ne treba dramatizovati Ne razumes buraz, vidis da steluju da poskupi secer duplo, to ti oni porucuju, nema veze sa Indijom.

special image