• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BLIŽI SE ZIMA, A ONI KOJI SE GREJU NA DRVA STRAHUJU KOLIKO ĆE KOŠTATI METAR! Kupuju duplo manje - Nemaju dovoljno novca?

Autor Ivana Vlajković

Cene drva za ogrev drastično su pale u odnosu na prošlu godinu, prema rečima prodavca.

 Pale cene drva za ogrev 2023 Izvor: RINA.RS

Prošle godine u ovo doba vladala je ogromna potražnja uprkos visokim cenama drva za ogrev, a ove je situacija drugačija. Kupaca gotovo da nema, a cena po metru sada je dosta niža nego lani.

"Cene su drastično pale u odnosu na 2022. godinu. Sada je trenutno na licu mesta metar drva 6.500 dinara, dok ako računamo dostavu izlaze i do 8.500 dinara, i to za loženje su najbolji bukva i cer. Mi prošle godine nismo mogli da doteramo šlepera kolika je potražnja bila. Međutim, ove godine, ako prodamo metar u deset dana dobro je", kaže drvoseča i prodavac Veljko Milosavljević iz lučanskog sela Dljin.

Navodi da su kupci kod pojedinih prodavaca uzimali drva na cepanice, a ne na metar. Milosavljevići imaju stalne mušterije, ali i njihova kupovina se sada razlikuje. Kako kažu, ove godine oni koji su naručivali deset metara sada naručuju upola.

"Domaćini skoro da se i ne interesuju za ogrev, da li je razlog to što im je drva ostalo od prošle godine jer je zima bila blaga, ili su već u martu kupili ogrev kada je cena bila niža i od trenutne to ne znam, ali svakako zna se da je sada sezona kada se drva kupuju. Recimo, prošle godine imao sam preko pet poziva dnevno za kupovinu, danas jedva jedan, verovatno je opala kupovna moć kod građana", kaže Milosavljević.

Prošle godine, priseća se Veljko, velike količine ogrevnog drveta otišle su u sve delove Srbije, ali i u zemlje regiona. "Znamo da onaj ko hoće da se ogreje sa dobrim drvima, on kupuje u zapadnoj Srbiji. Tako da smo na stotine kubika oterali ne samo u Beograd već i u čitavu Vojvodinu, sada vidimo da su stovarišta koja su otkupljivala preplavljena prošlogodinjom robom koja je ostala neprodata. Pritom, nije samo stala prodaja sirovih drva, već i onih koja ide u građevinarstvo, kolege čak iz hrvatske Slavonije koji se bave preradom drveta su u nezavidnoj situaciji jer im je mnogo sirove građe ostalo neprodato", zaključuje Milosavljević.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

05:18
OVOLIKO ĆE POSKUPETI GREJANJE ZA STAN OD 60 KVADRATA! Čučković: Elektrane su tražile skosk od 6 odsto, davaćemo BESPLATNE KILOVATE
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

 (MONDO/Rina)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vučko

Ne kupuju ljudi zato što je i dalje skupo, a i ostalo je od prošle godine pa samo dokupljuju kome treba. Neka spuste te prevarantski naduvane cene pa će se možda više dokupljivati. Metar balvana sa isporukom ne može da bude više od 5.000 din. Sve preko toga je prevara.

special image