Cena kvadrata ne prestaje da raste. Negde je stabilna, negde i dalje beleži plus, ali ono što je činjenica jeste i da periferija drži cenu. Mirijevo, Miljakovac, Borča, Jajinci.... već su duže popularni na tržištu. Tražnja za kvadratom kontinuirano raste, cena takođe, ali je ista priča i sa nešto udaljenijim mestima, Kaluđericom, Železnikom, Ovčom, Sremčicom, Ledinama, Surčinom....

Međutim, kako svi gledaju da prođu što jeftinije - treba biti oprezan za odabirom lokacijePotrebno je biti izuzetno oprezan pri kupovini stanova u delovima grada u kojima inače postoji problem sa infrastrukturom, upozoravaju agent za nekretnine Milić Đoković i Uroš Jovanović iz agencije "Art nekretnine". Đoković i Jovanović saglasni su da su naselja preko Pančevačkog mosta - Borča, Ovča i Krnjača. Stanovi ova tri naselja imaju isti problem, koji staje u jednu reč - kanalizacija.

Stanovnici naselja na levoj obali Dunava godinama muku muče sa kanalizacijom. Krnjača je svega nekoliko kilometara udaljena od centra glavnog grada, a ipak stanovnici ovog naselja decenijama žive uz zagađene kanale u koje se izlivaju otpadne vode, fekalije, septičke jame i smeće. Milić Đoković za Nova.rs ističe da pri kupovini stana treba biti oprezan po svim pitanjima - od zemljišta na kome se nalazi zgrada, preko načina grejanja, pa do infrastrukture.

"Mi kao narod ne razmišljamo dovoljno unapred. Kupimo stan na leto, pa se zimi pokajemo što nismo kupili stan sa centralnim grejanjem. Treba voditi računa o svemu", ispričao je Đoković. On navodi da je problem naselja na levoj strani Dunava "stari problem", ali da često građani nisu svesni razmera problema oko kanalizacije - dok se ne usele.

Đoković takođe priča da treba voditi računa o zemljištu, te savetuje kupce da proveravaju zemljište "starim trikom": da gledaju da li je drveće okrenuto na istu stranu. "To je jedan stari trik kojim se valja služiti, ako je drveće okrenuto svo na istu stranu, dakle zemljište nije kako treba", ispričao je Đoković.

Uroš Jovanović kaže da, kada je reč o naseljima u Beogradu koja se ne savetuju kupcima, jedino može da tvrdi za tri naselja na levoj obali Dunava. "Krnjača, Ovča i Borča jedina su naselja koja globalno, u smislu cela naselja, imaju taj problem kanalizacije. Za ostatak prestonice, postoje određeni delovi naselja, neke zgrade, koje se ne savetuju, ali to su pojedinačni slučajevi i ne važe za kompletna naselja", priča Jovanović.

Kako kaže, Krnjača je naselje koje je blizu centra grada, bliže od recimo Zemuna, te je negde očekivano da ono bude uređenije i da bude pogodno za kupovinu. "Zbog nemanja kanalizacije, to, međutim, nije slučaj. O pitanju infrastrukture, posebno kanalizacije, obavezno treba voditi računa, to kasnije bude veliki problem", rekao je Jovanović.

Šta se dešava sa izgradnjom kanalizacije?

Kako je pre nekoliko meseci pisao Insajder, ishod dva tendera, koji bi trebalo da označe početak rešenja fekalnih voda u naseljima na levoj obali Dunava u Beogradu, nepoznat je i nakon više od godinu dana od njihovog raspisivanja. Još prošle godine je grad raspisao dva tendera iz kredita Evropske investicione banke, i to za izgradnju kanalizacije i fabrike za preradu otpadnih voda.

U beogradskim naseljima na levoj obali Dunava živi više od 70 hiljada stanovnika. Za njih je kanalizacija prioritet. Za sve one koji žive na slivu Dunava prioritet je i fabrika za prečišćavanje voda. Bez ovih fabrika, ne samo u Bogradu, već u najvećem delu Srbije otpadne vode zavšavaju u rekama.

BONUS VIDEO:

GRAĐANI NOVOG PAZARA NAJMANJE ZARAĐUJU, A OKO NJIH SAMO NIČU NOVI STANOVI! Ekonomista otkrio: dišemo trenutno na leđima dijaspore Kurir televizija

(MONDO/Nova)