• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZ NBS NAVELI OD KAD ĆE RATA ZA STAMBENE KREDITE BITI MANJA! Banke moraju da pošalju PLAN, a evo do kad to važi

Autor Ivana Vlajković

Rata za stambeni kredit će biti manja od oktobra.

 Od kad je manja rata za stambeni kredit Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Narodna banka Srbije (NBS) je na vanrednoj sednici koja je održana 11. septembra donela Odluku o privremenim merama za banke koje se odnose na stambene kredite fizičkim licima, kojom je ograničila kamatnu stopu za dužnike koji su korisnici prvog stambenog kredita sa promenljivom kamatnom stopom, a čiji ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 evra. Odluka se primenjuje već od oktobarske rate. 

Klijenti banaka će već od prvog oktobra plaćati manje rate za stambeni kredit, odnosno plaćaće manje već od prve rate po stambenom kreditu nakon 1. oktobra 2023. godine, navodi se na sajtu NBS. Banka je dužna da dužnicima po stambenim kreditima dostavi novi plan otplate, koji se primenjuje počev od rate kredita koja dospeva u oktobru 2023. godine, kao i obaveštenje o načinu primene umanjene kamatne stope u smislu ove odluke, i to najkasnije pet dana pre dospeća te rate stambenog kredita.

Dužnicima je privremeno ograničena nominalna kamatna stopa za period od narednih 15 meseci. Banka neće imati pravo da od dužnika potražuje razliku u kamati usled primene odluke, navodi se na sajtu Narodne banke Srbije. Kako je ranije objavljeno, kod stambenih kredita koji su odobreni zaključno sa 30. julom 2022. godine nominalna kamatna stopa ne može biti viša od 4,08% (prosečna ponderisana kamatna stopa na stanje stambenih kredita odobrenih u Republici Srbiji koju je objavila Narodna banka Srbije sa stanjem na dan 31. jula 2022. godine uvećanu za 30%).

Ovo znači da će tim dužnicima biti umanjena rata kredita od 10 do više od 25 odsto. Na primeru kredita od 100.000 evra, rata izađe manja za čak 162 evra. Svaki klijent će znati tačan iznos mesečne rate kad od banke bude dobio novi plan otplate stambenog kredita. 

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:27
"VUK JEREMIĆ OD NATOVCA I MONARHISTE POSTAO RUSOFIL I TITOISTA" Šutanovac kod Basare: I sad on optužuje Vučića da je izdao Kosovo
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image