• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković: Nema uslova za veće plate

"Niko u Vladi nije protiv povećanja državnih plata, ali da ekspertize pokazuju da sadašnji nivo proizvodnje to ne može da izdrži".

Premijer Mirko Cvetković je u intervjuu Pressu rekao da je i sam nezadovoljan što je proizvodnja u Srbiji mala, kao i da vlada čini sve što može da poboljša ekonomsko stanje u zemlji.

Na pitanje "kako je biti na čelu Vlade Srbije, koja ima najmanju platu u regionu", odgovorio je: "Mislim da to nije tačno, statistika govori drugačije. Srbija nema najmanje plate u regionu, ali imamo znatno manje plate od Hrvatske, Slovenije... Kad povećamo proizvodnju i plate će da porastu. Od Nove godine očekujemo povećanje zaposlenosti i to je jako važna poruka, jer će tada i plate porasti".

Na konstataciju da se privrednici žale da nemaju dobru komunikaciju sa Vladom i da ona nema privredni koncept, premijer je odgovorio da Vlada sa privrednicima ne komunicira pojedinačno, već na granskoj osnovi, na nivou udruženja.

"Nastojimo da čujemo njihove probleme i pokušamo da im pomognemo da ih reše", kazao je Cvetković i dodao da veruje da ova Vlada ima verovatno najintenzivnije kontakte sa privredom u poslednjih nekoliko godina.

"Kriza je bila dodatni razlog da se konsultujemo i veliki broj antikriznih odluka rezultat je upravo tih dogovora", istakao je on.

Premijer je kazao da je vlada je bila spremna da pomogne u transakciji oko „Droge Kolinske" odnosno "Soko Štraka", "ali ne kupovinom, već da se razgovorima sa stranim bankama pomogne našim privrednicima da dobiju kredite kako bi učestvovali u toj kupovini".

"Imao sam razgovore sa jednim brojem privrednika i to smo dogovorili. Obezbedili smo im kreditne linije, ali posle toga nikakvog odgovora sa strane privrednika nije bilo", naveo je on.

Premijer je istakao da vlada ispituje uzroke nestašice mleka i ostalih životnih namirnica.

"U startu je bilo dilema da li su nestašice posledica objektivnih okolnosti ili je u pitanju stvaranje veštačkih nestašica sa ciljem da se neopravdano povećaju cene. To su malverzacije i vlada to neće dozvoliti", kazao je predsednik Vlade Srbije.

"Nadležna ministarstva i inspekcijske službe su dobile nalog da spreče pokušaje stvaranja haosa na tržištu. Utvrdiće se stanje zaliha u mlinsko-pekarskoj industriji i kod proizvođača mleka, mlečnih proizvoda i jestivog ulja. Vlada će iskoristiti sve mehanizme da interveniše i obezbedi redovno i kvalitetno snabdevanje. To podrazumeva sve zakonske mere protiv malverzacija, kao i, ukoliko bude bilo potrebno, aktiviranje zaliha iz Robnih rezervi ili interventni uvoz. Naravno, razmotriæemo i moguænosti poveæanja subvencija za podizanje obima i kvaliteta proizvodnje", dodao je premijer.

On je podsetio da je Vlada Srbije odlučila da proda većinski paket akcija „Telekoma" u konkurentnom i otvorenom postupku strateškom partneru koji će omogućiti ubrzani razvoj tog preduzeća i sektora telekomunikacija u celini.

"Kao što sam više puta rekao, cilj vlade nije da proda 'Telekom' po svaku cenu, već isključivo za onu koja adekvatno vrednuje resurse i razvojni potencijal preduzeća. Postoji izraženo preliminarno interesovanje strateških partnera iz Evrope i sveta, što je pozitivan signal za uspeh ove transakcije, koju planiramo i formalno da objavimo u septembru.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image