• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKA PLATA VAM TREBA DA BISTE ŽIVELI U CENTRU BEOGRADA: Ova opština je ubedljivo najviše poskupela, a nije Vračar

Autor Ivana Vlajković

Građani sa prosečnom platom moraju izdvojiti trećinu svojih mesečnih primanja za rentu, a neretko i više od polovine.

 Kolika je kirija u Beogradu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Nakon pada od oko 20 odsto u proseku, kirije su ponovo počele da rastu u gotovo svim gradovima i opštinama u Srbiji. Građani sa prosečnom platom moraju izdvojiti trećinu svojih mesečnih primanja za rentu, a neretko i više od polovine, u zavisnosti od dela grada u kojem iznajmljuju nekretninu.

Kirije u centralnim beogradskim opštinama kao što su Vračar, Dorćol, Stari grad i Novi Beograd i dalje dominiraju po visini. Prema izveštaju sajta nekretnine, a posmatrajući ponudu kod iznajmljivanja stanova, opština Palilula je zabeležila najveći rast kirija u avgustu od čak 18,27 odsto.

Na periferiji Beograda mogu da se nađu stanovi od oko 50 kvadrata po ceni od 300 do 350 evra, dok se u centru za taj novac može naći garsonjera. Stan na Vidikovcu površine 44 kvadratna metra se nudi za 300 evra mesečno. Potpuno je opremljen i nalazi se u prizemlju zgrade, a naglašeno je da ima etažno grejanje i elektronska vrata. 

Takođe, u opštini Rakovica se može iznajmiti trosoban stan od 67 kvadrata za 340 evra, prema sajtu Nekretnine.rs. U pitanju je starogradnja, stan ima terasu, dok je grejanje etažno. Za deset evra manje, odnosno za 330 evra može se rentirati jednosoban stan i na Dušanovcu površine 40 m2 u blizini Autokomande.

Ledine su potencijalno dobra lokacija jer može da se iznajmi polunamešten stan od 45 metara kvadratna za 450 evra mesečno. Pomenuti stan nalazi se u zgradi novije gradnje, a ima svoje parking mesto. U Ostružnici može da se pronađe nekretnina od 50 kvadrata za 200 evra. Dvoiposoban stan po ovoj ceni se nalazi u kući sa posebnim ulazom, polunamešten, a parking je dostupan ispred kuće. Veliko dvorište mnogima je veliki plus kada pročitaju ovakav oglas.

Ko želi garsonjeru, može je iznajmiti, na primer, na Žarkovu za 180 evra. Takva ponuda na sajtu Nekretnine.rs podrazumeva stan od 20 kvadrata standardno namešten sa centralnim grejanjem. Naglašeno je da komunalije iznose 4.000 dinara.

Mirijevo je lokacija kojoj popularnost raste iz godine u godinu, te se sve više zgrada niče u ovom delu Beograda. Ovde se mogu naći garsonjere za manje od 150 evra, ali i stanovi od, recimo, 36 kvadrata za 200 evra, kako stoji u jednom oglasu. Pomenuti stan je u starijoj zgradi, ali renoviran i potpuno namešten, a mesečne režije su svega 20 evra. Povoljniji stanovi se mogu naći još, na primer, na Altini, Zemun polju ili Višnjičkoj banji.

Iznajmljivanje stanova sa platom preko 200.000 dinara

Plate u ovom iznosu imaju malobrojni u Srbiji, a upravo oni i mogu da priušte sebi nekretninu u novijim luksuznim kompleksima koji niču širom beogradskih opština. Stoga oni mogu iznajmiti stan od 55 kvadrata za 850 evra na Vračaru. Za ovu cenu dobijaju garažno mesto, "terasu sa pogledom" i video-nadzor. "Zgrada kao i stan su jako lepi i sa malo komšija", stoji u opisu oglasa. Ko želi pogled na Hram Svetog Save, mora mesečno izdvajati oko 1.150 evra, jer se toliko traži za stan od oko 70 kvadrata na pomenutoj lokaciji.

Opština Savski venac je jedna od najskupljih kada su cene stanova u pitanju, pa tako stan mesečna kirija za stan od 56 kvadrata iznosi 1.200 evra. U srcu grada - na Terazijama - nenameštena nekretnina od 40m2 se može iznajmiti za 650 evra, a vlasnik navodi da je pogodna i za poslovni prostor. Ista cena je i za garsonjeru na Dorćolu od dvadesetak kvadrata.

Kirije u najsavremenijim, takozvanim pametnim zgrada, iznose i više od 2.000 evra.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:11
EKONOMISTA SAVETUJE U ŠTA DANAS PRETVARATI NOVAC: Ne treba igrati samo na JEDNU kartu! Danas je važno ne izgubiti MNOGO
Izvor: Kurir televiija
Izvor: Kurir televiija

 (MONDO/Blic)

Možda će vas zanimati

Komentari 31

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bbt

Svi pisu kako bi trebalo ovoliko, trebalo bi onoliko, a niko nije ucio skolu, posle posla gledaju fudbal i piju pivo, u radno vreme svi po kaficima. Ja ne znam ni jednog doktora, programera, advokata da se nesto zali, ljudi ucili kad je trebalo, prekvalifikovali se kad nema posla ...

Buraz

A zasto toliko zarko zelite da dodjete u Beograd i da dajete 500€ za stan i da jedete pastetu. I onda jos pljujete BG kako nikad ne bi ziveli tu i da smo mi losi ljudi. Vidite meni super uzimam vam pare a imam svoj stan.

Serbia forever

Za komotan život, dostojan čoveka u 21.veku u Beogradu je potrebno 1.500evra po zaposlenom! Sa platom do 100.000dinara ste na granici siromaštva, po trenutnim cenama u Beogradu! Znanja mesta u Srbiji, gde je život jeftiniji, potrebno je 20% manje sredstava, nego u Beogradu....

special image