• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZBOG OVOG NAMETA ĆE SKOČITI KIRIJE! Novi problem za podstanare, rente rastu i za 20 odsto!?

Autor Ivana Lazić

Ukoliko stanodavci ne budu mogli da izbegnu plaćanje poreza na rentiranje stanova, podstanare očekuju veće cene kirija.

 Porez na rentiranje stanova Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Porez na rentiranje stanova platilo je svega 2.000 stanodavaca, utvrđeno je poslednjim popisom. Ukoliko bi se Izmenama Zakonom o stanovanju ova oblast uredila, oporezivanje stanodavaca će se najverovatnije odraziti na kirije, koje će biti uvećane. Tako će se trošak preliti na stanare, tj. tih 20 odsto poreza će biti uračunato u kiriju. 

Izmene Zakona o stanovanju i uvođenje obaveze za profesionalne upravnike da dostavljaju podatke o rentiranim stanovima mogao bi da bude jedno od rešenja. Sa druge strane, u poreskoj upravi se razmatra uvođenje elektronskog registra.

"Problem je što se u zemlji Srbiji na žalost sve prebaci na podstanare, i plašim se da će tako biti i u ovom slučaju. Ja sam izneo predlog koji bi mogao biti zanimljiv, da država da 2 godine grejs period, i da niko ne plaća porez, što se tiče vlasnika stanova. Da se u tom periodu svi podstanarski ugovori overe, soleminizuju kod javnog beležnika, da se sve rangira kroz katastar i posle toga da se porez smanji na 10 odsto. Jer je bolje da se da manji porez i masovna naplata, nego ovako mi imamo 130.000 podstanara i 2.000 zakupaca, to nema smisla i tu i država gubi, kaže Milić Đoković za "Blic Biznis".

Ail on i upozorava da treba razlikovati one koji izdaju samo jedan stan i njima odrediti minimalan porez, od onih koji imaju 3, 5 i 10 stanova za izdavanje i kojima je to biznis, njima treba naplatiti kao da su firma.

"Ukoliko stanodavci prebace taj porez na podstanara, time se ne postiže ništa, samo se podstiče sivo tržište", upozorava on i dodaje:

"U Srbiji postoji nizak poreski moral. Ako prijavite, potpišete ugovor i registrujete, morate da plaćate porez na prihod, koji iznosi 20 odsto na prihod od davanja nepokretnosti u zakup. I dalje je zato u polusivivoj zoni i ne znamo koliko ima ukupno nekretnina koje se izdaju", objašnjava ekonomista Mihailo Gajić iz LIBEK-a, piše RTS.

Bonus video:

Pogledajte

02:00
"STANOVI SU POSKUPELI JOŠ PRE NALETA RUSA" Stručnjak objašnjava: Zbog čega nagli pad cena NE IDE U NAŠU KORIST?
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Mondo/RTS, Blic)

Pročitajte i ovo:

Komentari 16

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Eeee

Problem sa ugovorom se jasno video kod onog čoveka iz Smedereva koji je razneo stan i podstanare... on je pošteno napravio ugovor sa njima... od tog trenutka oni imaju zakonski osnov boravka u tom stanu i on ne može policijom da ih izbaci... oni prestanu da plaćaju on sada mora da ih tuži i povlači se po sudovima oni mu gomilaju račune i dolaze mu izvršitelji zbog računa koji oni ne plaćaju... on ne može da ih izbaci dok nas sud ne završi nešto što traje 10 godina oni žive džabe... zato se ne prave ugovori osim sa firmama... ovako kada nema ugovora čovek može da pozove policiju i izbaci stanare koji ne plaćaju jer nemaju nikav osnov tu da borave...

N

A porez na disanje?

Rass

To znači da onda država mora da zaštiti i stanobavca i podstanara sa raznim zakonima i podzakonima.

special image