• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeli radovi na gasovodu kod Niša

Premijer Mirko Cvetković i ambasador Rusije Aleksandar Konuzin otvorili su danas radove na izgradnji prve faze Magistralnog gasovoda MG-11 Niš - Leskovac - Vranje, kod sela Kočane u blizini Doljevca.

Premijer Cvetković istakao je da je vlada izuzetno zainteresovana za izgradnju što više infrastrukturnih projekata, jer oni ostaju za buduće generacije, a njihov dodatni značaj je što stvaraju nova radna mesta.

On je istakao da će se završetkom projekta stvoriti mogućnosti da se ovaj deo Srbije gasifikuje u celini i izrazio nadu da će to ovo područcje Srbije učiniti atraktivnijim za nova ulaganja.

Cvetković je izrazio zadovoljstvo što su preduzeća iz Srbije učeštvovala u projektu od početka, najpre u projektovanju i izradi opreme, a sada i u izgradnji gasovoda.

"Jugorosgas" realizuje projekat gasovoda od Niša do Leskovca, kao prvu fazu gasovoda koji treba da transportuje prirodni gas do Vranja, sa usputnim priključcima za naselja i gradove pored kojih prolazi (Doljevac, Leskovac, Vlasotince, Vladičin Han, Surdulica, Vranjska Banja, Vranje).

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je da je ovaj projekat deo nacionalnog programa gasifikacije Srbije, ističući da on ima značaj i u zaštiti životne sredine, jer u procesu sagorevanja gasa nema sumporovih i azotovih oksida.
On je naglasio da je želja vlade i Ministarstva rudarstva i energetike da gasifikacija Srbije bude potpuno završena do realizacije projekta gasovoda Južni tok i da se time uđe u fazu novog, snažnijeg razvoja zemlje, jer je Južni tok jedan od najvažnijih strateških projekata u narednom periodu.

Izvršni direktor "Jugorosgasa" Vladimir Koldin izjavio je da je dužina prve faze projektovanog gasovoda od Niša do Leskovca 52 kilometra, a vrednost te investicije je oko 16 miliona evra.Predviđeno je da se gradnja završi do maja sledeće godine, kada bi trebalo da budu priključeni prvi potrosači.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović kazao je da će gasifikacija juga Srbije biti sprovedena u onom kvalitetu kakav predviđa nacionalni plan gasifikacije, kao i međudržavni sporazum Rusije i Srbije na osnovu koga je i formirano preduzeće "Jugorosgas".



On je naveo da bi gas na jugu Srbije u naredne dve godine trebalo da postane dostupan industriji i domaćinstvima u tom delu zemlje i dodao da će u te svrhe biti i korišćen profit preduzeća "Jugorosgas".

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin istakao je da će ovaj gasovod biti deo mreže gasovoda širom Srbije i podsetio da Srbija i Rusija imaju stratešku saradnju u oblasti energetike, koja zajedno sa saradnjom u politici, prosveti, kulturi, vojnoj sferi, formira strateško partnerstvo između dve zemlje.

Premijer Cvetković, ambasador Konuzin i ostali visoki zvaničnici koji su prisustvovali otvaranju radova na izgradnji prve faze Magistralnog gasovoda MG-11 Niš - Leskovac - Vranje, kod sela Kočane u blizini Doljevca, nakon toga su se simbolično potpisali na cev gasovoda.

Kako je juče saopštio "Jugorosgas", kapacitet gasovoda do Orljana, gde je predviđeno račvanje prema Prokuplju, Blacu i Kuršumliji, iznosi oko 800 miliona kubnih metara gasa godišnje, a kapacitet prema Leskovcu je 400 miliona kubnih metara gasa godišnje.

Vrednost prve faze izgradnje gasovoda Niš-Leskovac, uključujući i gradsku mrežu u Leskovcu, iznosi 16 miliona evra. Ukupni projekt izgradnje magistralnog gasovoda do Vranja u dužini od 120 kilometara i gradske mreže duž gasovoda koštaće više od 40 miliona evra.

Očekivana potrošnja gasa u Leskovcu je oko 100 miliona kubnih metara gasa godišnje, a u tom gradu rade se projekti gasne mreže kojom će biti povezani veći potrošači kao što su toplane i privredni kolektivi.

"Jugorosgas" će u gradsku gasnu mrežu Leskovca uložiti 4,5 miliona evra, a u izgradnju gasnih distributivnih mreža još tri miliona evra, čime se stvara potencijal za priključenje oko 20.000 korisnika u tom gradu.

Izrada projektne dokumentacije za gasovod poverena je Javnom preduzeću "Srbijagas", izvođenje radova firmi "Telekomunikacija" iz Kruševca, a izrada opreme za potrebe gasovoda poverena je firmi "Gasteh" iz Inđije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image