• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIO FOND TRAŽI OD NEKIH PENZIONERA DA VRATE DEO PENZIJE, EVO I ZAŠTO! Veroniki tražili da vrati čak i od POKOJNOG MUŽA

Autor Jana Desovski

Zašto PIO fond od nekih penzionera traži da vrate deo penzije, čak i od naslednika preminulih.

 Zašto PIO fond od nekih penzionera traži da vrate penzije Izvor: RTS/screenshot

Zašto je kada odete u penziju važno da znate da li je vaše rešenje konačno ili privremeno. Deluje kao formalnost, a zapravo može da zakomplikuje penzionerske dane. Problem nastaje kada se ispostavi da se po konačnom rešenju, menja iznos penzije koju je penzioner godinama primao. Dva dopisa iz Fonda PIO, sa dva neprijatna iznenađenja za Veroniku koja je već 15 godina u penziji, a kao inženjer metalurgije radila je do 66 godine. Najpre joj je traženo da vrati višak od isplaćenih penzija. 

"Šta to znači, to nije neka moja greška. Naravno da sam ja to platila, i to u tri rate. Međutim, sad dobijam drugi dopis. Moj muž je umro pre godinu i osam meseci i oni su izvršili kontrolu da su mu isplaćivali više penzije, to je ispalo negde 36, 37 hiljada", kaže Veronika Radonja Milojević.

Dilema zašto se njoj traži vraćanje trećine duga, razrešena je kada su dopis sa istim zahtevom dobile i njihove ćerke. U Fondu objašnjavaju, da je sve po zakonu. Penzije su preplaćene, jer je iznos po privremenom rešenju bio viši, nego po sada konačnom. Ispostavilo se da su i ona i muž u periodu zbog koga je rešenje bilo privremeno, primali nižu zaradu nego inače, što je umanjilo penziju.

"Konkretno i za gospođu i za gospodina razlog je bio zahtev advokata, odnosno punomoćnika da se donese konačno rešenje. Bez obzira i da nije bio zahtev advokata u nekom trenutku bi se donelo to rešenje", kaže Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava osiguranika, RF PIO.

Zakonski rok da fond donese konačno rešenje je tri godine, a zbog toga što ih donosi sa velikim kašnjenjem, od penzinera traži vraćanje preplaćene penzije za poslednje tri godine. Kada je 2018. promenjen zakon i rešen problem obračuna poslednje godine staža, zbog čega su gotovo sva rešenja u startu bila privremena, broj od u tom trenutku - pola miliona takvih rešenja je prepolovljen, ali i dalje stižu nova.

"Primera radi u sistem uđe 39.000 novih rešenja koja su privremena, a mi godišnje možemo da okončamo negde oko 47.000 takvih rešenja. Drugim rečima u jednoj godini okončamo više nego što u sistem može da uđe novih rešenja sa privremenim karakterom", kaže Vladimir Stanković.

Uz 85.000 novih penzijskih rešenja godišnje, od kojih su zbog nedostatka podataka o stažu, manje od polovine i dalje privremena, problemu se ne nazire kraj. Ako se u zakonu ili u kapacitetima fonda ne promeni, od 240.000 nagomilanih starih privremenih rešenja, ovim tempom poslednje bi moglo da bude konačno tek za 10 godina.

Savet je da svako dve godine pred penziju u PIO fondu proveri da li su mu uplaćeni svi doprinosi, tada su velike šanse da mu prvo rešenje bude i konačno. U suprotnom ispostavlja se da je privremeno rešenje, trajna briga ne samo za penzionera, već i za njegove naslednike.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

08:15
Predsednik Vučić i premijerka Brnabić saopštili nove mere, povećanje plata i penzija
Izvor: Video plus
Izvor: Video plus

 (MONDO/RTS)

Možda će vas zanimati



Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sima.

Dobio sam privremeno resenje a zadnja cela godina manje 13 dana.a u njoj mi je plata bila preko 10000 visa Trazio sam zavrsno resenje i dobio sam ga i penzija mi je manjaza 125 diara.Bruka kako se obracunava.Nije samo 65 posto od svih primanja vecse gleda republicki prosek.pa mnozi se sa nekim bodom.Bruka.a da znate da milicioner sa 38 god staza i 55 god.zivota ima 3000 i vise od lekara specijaliste koje je iste god.otisao u penziju.da je imao srednju skolu i 3 mes..kursa.da onaj koji ima 40 god.staza a 55 god.isti kao prethodnik ima 8000 vise od lekara od februara.a zandarmerija ce imati sa februaru 110000 penziju.Bruka.Zato vidite koliko manje upisuju fakultet a sve vise pokusavaju u policiju i veliki je prilim preko 3 za 1 mesto.3 nes.kursai uzivas u 55 god.i radis jos 1 platu kad si u penziji amnogi su napravili i biznis i pre toga.jer imaju neke ljude u rukama pa im sve uspevaNakaradan zakon ali sta cete kada direktor poste vidite ko je i kakvu spremu je imao a sada svi imaju fakultete i mastere.Pitanje da li se trebe obrazovati.Praviciu drzavnim firmama i profesori na ivici bedesa platamasada imaju vise medicinske sestre.primera rade oveu bolnicama zasyzuju ali u Domu Zdravlja.pogledau kompjuter prozove Vas i nista vise to mose da radi neko i sa osbovnom skolom.jer sa izabranilekarom nema nikakav posao.moze kekar i sam da proziva i nema preko reda.po sprijavii niko se ne bi bunio.a profesore bas briga.za ove pare daju ocene kako kome treba izuzev cast i dalje koji drze do sebe.cute i trpe.

🫢

Pa čemu služe zaposleni u PIO,teško im je i privremeno rešenje da odrade Po meni je njihov posao da ako nesto nije uplacivano komuniciraju sa preduzecem u kome je buduci penzioner radio i to se sluzbenim putem rešl!?! Da li je normalno da radim 44 godine i da jurcam za papirima i na salteru te vrate za jos neki papir pa jos i to oko viska isplate penzije,da li ima majka isplate pa da ljudima uplate tu razliku,naravno da se tu cuti

special image