• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OPET "UDAR" NA DŽEP GRAĐANA! OD 1. OKTOBRA PONOVO POSKUPLJUJE GORIVO: Skok cene biće veliki, ovoliko ćemo više plaćati

Autor Ivana Vlajković

Stručnjaci predviđaju da će cena goriva porasti za šest dinara.

 Cena goriva biće veća za 6 dinara Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Od 1. oktobra cene goriva u maloprodaji će ponovo porasti, a stručnjaci predviđaju da će koštati najmanje šest dinara više. Ovaj skok cena rezultat je povećanja akciza na naftne derivate i rasta cena nafte na svetskim tržištima.

Vlada Srbije donela je odluku o povećanju iznosa akciza na evrodizel i benzin po litri goriva. Konkretno, akciza na evrodizel povećaće se za 4,76 dinara, dok će akciza na benzin biti veća za 4,63 dinara po litri goriva. Međutim, ovo povećanje akciza samo je jedan od faktora koji će uticati na rast cena goriva u Srbiji.

Glavni razlog za očekivano poskupljenje goriva leži u rastu cena nafte na svetskim berzama. Cene nafte su tokom leta naglo skočile, s trenutnim cenama brent nafte oko 94 dolara po barelu. Analitičari predviđaju da bi cene mogle premašiti i 100 dolara po barelu u skoroj budućnosti.

Ovaj skok cena nafte posledica je odluke Saudijske Arabije i Rusije da produže smanjenje proizvodnje nafte, povlačeći s tržišta više od 1,3 miliona barela nafte dnevno. To je više od jedan odsto globalne potražnje i čini se izvan okvira ograničenja OPEC+ sporazuma.

Međunarodna agencija za energiju i OPEC predviđaju rast globalne potražnje za naftom na 2,1 milion barela dnevno. Iako će cene nafte privremeno rasti zbog ovih faktora, analitičari predviđaju da će se do kraja godine smanjiti zbog smanjenja potražnje. Tako bi cena brent nafte mogla pasti između 78 i 82 dolara po barelu, a iduće godine čak i niže, na otprilike 70 dolara po barelu.

Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica, Milan Rakić, upozorava da će rast cena nafte uticati na rast maloprodajnih cena goriva u Srbiji. Iako se cene goriva u Srbiji formiraju na temelju cena naftnih derivata na regionalnoj berzi u Đenovi, promene cena nafte na svetskim berzama odražavaju se na te cene.

Trenutno, maloprodajne cene goriva u Srbiji ne zavise od promena cena nafte na svetskim berzama, već se formiraju na osnovu regionalnih cena derivata. Međutim, promene u cenama nafte na svetskim tržištima utiču na te regionalne cene derivata, što na kraju dovodi do rasta cena goriva na pumpama u Srbiji.

Iako će ovo poskupljenje goriva dodatno opteretiti građane, analitičari veruju da će se cene nafte stabilizovati i početi da padaju do kraja godine, što bi moglo ublažiti pritisak na džepove vozača u Srbiji.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:29
PRONALAZAČ IZ BORA IZUMEO GREJANJE NA SVINJSKI IZMET! Pomešao ga sa još jednim sastojkom i proizveo jeftino i VRHUNSKO gorivo
Izvor: Kurir televizia
Izvor: Kurir televizia

(MONDO/Informer)

Možda će vas zanimati

Komentari 66

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djuradj

Vec imamo najskuplje gorivo u celom regionu. Najbolje da terate na 260 dinara. Da dizel bude kao parizer!

J

I jel rekoše zašto je u Makedoniji, Bosni... jeftinije ?

I

Lepa računica , pojeftini parizer... poskupe cigare , benzin...

special image