• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"POKVARENO MESO POTOPIMO U VINOBRAN I PRODAMO" Horor ispovest radnika marketa u Srbiji - mlevenom je odavno istekao rok!

Autor Jana Desovski

Radnik jednog marketa u Srbiji je otkrio kako tretiraju pokvareno meso.

 GetOriginalImageById.jpg Izvor: Shutterstock

Policija je u utorak 26. septembra uhapsila B. S. (30) i D. P. (38) iz Subotice zbog proizvodnje i stavljanja u promet škodljivih proizvoda.Sumnja se da su oni sa stočnog groblja u Subotici otuđili životinjsko meso koje nije za ljudsku upotrebu i koristili ga. Ova situacija je zgrozila sve građane Srbije, a ovakvih incidenata je bilo nekoliko. Ljude je svojevremeno i šokirala ispovest radnika u mesari u Srbiji koji je ispričao da su prodavali ljudima pokvareno meso.

Jedan od radnika u mesari u marketu u Srbiji je za Informer u oktobru 2022 godine izneo kako se zapravo tretira meso koje kupujemo. Verovatno ste više puta kupilu meso, salamu i ostale namirnice, a da niste ni pomislili da postoji mogućnost da su rokovi upotrebe falsifikovani, deklaracije zamenjene, a meso više puta provučeno kroz vinobran i vodu!Pilići se nakon isteka roka zamrzavaju, a kada se pokvare i na "minusu", onda se dezinfikuju i prodaju na komade - krilca, batake, belo meso, piše Informer.

Iz straha za svoj posao i bezbednost radnik je ostao anoniman, ali kako kaže, želi na sve načine da pokuša da zaštiti kupce. "Biti radnik ovog lanca marketa nije nimalo lako. Ali danas posao nije lako naći, a ja moram da izdržavam porodicu. Dugo godina sam ovde i u početku su ove radnje bile za ponos i svaku pohvalu! A onda su se stvari mnogo promenile. Radi se sve i svašta za veću zaradu, a na štetu potrošača. Nekada se znalo ko je zadužen za meso, mlečne proizvode, peciva, voće..Sada svi sve radimo. U isto vreme sklanjamo kutije sa prolaza, sečemo meso, krijemo robu sa isteklim rokom, pakujemo je na rafove, popravljamo frižidere koji se kvare barem jedno nedeljno. I ne bi možda bilo sve tako strašno, da mi za našu bednu platu ne moramo još i da varamo potrošače, jer nam je tako naređeno! U suprotnom svaki minus ili neostvareni profit plaća poslovođa, a samim tim i svi radnici iz radnje", ispričao je ovaj radnik, a zatim otkrio šta se sve krije iza rafova: 

"Ne znam ni odakle da počnem, jer toliko jezivih stvari ima. Krenuo bih od delikatesa i mesa, zato što to što se tu radi ozbiljno može da ugrozi zdravlje potrošača. Evo, na primer, kada nam stigne sveže meso, njegov rok upotrebe je svega nekoliko dana. Ukoliko se ne proda sve, to se naravno ne baca, već ide na dalju obradu. Prve nedelje svaki dan mesar ga provlači kroz vinobran i vodu, a ako ostane u vitrini i drugu nedelju, onda je ono potpuno pokvareno i moraju da mu se promene namena i oblik."

Kako je radnik naveo, to meso će se oprati ponovo u sirćetu i vinobranu, a zatim samleti nekoliko puta na mašini, napuniti svim začinima i od toga će se napraviti kobasice i ćevapi. Kako ne postoji deklaracija za taj novi proizvod, čeka se nova tura svežeg mesa, pa se ona koristi, a stara baca, rekao je radnik. "I mleveno meso je sumnjivog porekla, jer više ne prodajemo naše sveže, na licu mesta samleveno, već ga uvozimo gotovo i zaleđeno."

Ništa bolje, nastavlja sagovornik, nije ni kada su u pitanju sveži pilići koji se nalaze u ponudi u ovom marketu. "I oni imaju kratak rok trajanja, a kada ih ne prodamo na akciji, idu u zamrzivače, odakle se vade i otapaju na sobnoj temperaturi dok se sve ne proda. Međutim, ukoliko prođe određeni broj dana i oni počnu da menjaju boju i miris i tako zaleđeni, mesar ih opere u vinobranu i tranžira na batake, krilca i belo meso i prodajemo pile tako rasparčano. Naravno uz zamenjenu, odnosno poturenu deklaraciju od nove ture koja je stigla. A najgore od svega je to što ovaj lanac marketa nema dozvolu da prodaje bilo kakve vrste svežeg mesa u svojim radnjama", otkrio je radnik.

Na pitanje kakvim se još trikovima služe u ovoj radnji odgovara: "Recimo, na nedeljnom nivou imamo zadatak da pregledamo sve rafove i da vidimo kojim proizvodima je istekao rok. Kada ih pronađemo, a uglavnom ih bude mnogo, daju nam aceton i vatu i redom brišemo stare rokove trajanja. I tu nije kraj. Poslovođa ili neko od nas radnika onda ide i redom na te obrisane pečatom stavlja nove datume koji su 'za prodaju'. Tu se obično nađu i salame, kobasice, testenine, poneka čokolada, keks, slane grickalice...", otkriva on i moli potrošače da dobro paze šta kupuju u radnjama, a na nadležne organe apeluje da je krajnje vreme da se ozbiljno pozabave načinom poslovanja ovih radnji i da zaštite i kupce i radnike!

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:55
VEGAN ILI MESOJED?
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

 (MONDO/Informer)

Možda će vas zanimati

Komentari 40

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nindja

Pq normalno da se ovo radi kad su ljudi trutovi ,neradnici. Seljak ne moze svinju da proda ni za 200 dinara za kg a u Beogradu kilo mesa 1000 dinara. Dignite du*e kao vasi roditelji i kupite svinju i imate mesa za plafon 250 dinara kad uracunate klanje i prevoz. Ako vam je puno cela svinja podelite je sa nekim i necete ni osetiti po novcaniku

Miloš

@Nindja Gde ima za 200 din po kg odnah dolazim

Nindja

@Miloš u Beogradu nema sigurno

special image