• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A za građevince 10 milijardi dinara

Vlada Srbije usvojila je danas paket mera za podsticaj građevinske industrije "težak" oko 10 milijardi dinara. Njime će se finansirati 117 projekata na teritoriji Vojvodine i Beograda, a u narednih nekoliko dana odobriće i projekte za užu Srbiju.

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić rekao je novinarima da je Vojvodini odobreno finansiranje 111 projekata u ukupnoj vrednosti od oko šest milijardi dinara, a Beogradu nešto više od četiri milijarde dinara za 10 projekata.

Dulić je naveo da će 80 odsto sredstava biti obezbeđeno iz kredita banaka, 10 odsto iz sredstava lokalnih samouprava, a ostatak će obezbediti naručioci posla.

Krediti bankama se vraćaju u roku od pet godina, a po 50 odsto ih otplaćuju država i naručioci projekata.

Ministar je naveo da su među značajnijim projektima završetak mosta na Savi kod Obrenovca, gradskog stadiona u Nišu, nekoliko škola, stambeni i kulturni objekti, brane od poplava i nekoliko objekata namenjenih obrazovanju, pravosuđu i unutrašnjim poslovima.

Izvođači radova će se angažovati raspisivanjem javnih nabavki na kojima će se prijavljivati najmanje 10 ponuđača. Konačni izbor obavljaće se direktnom pogodbom, pri čemu se očekuje da će cena izgradnje objekata biti i do 30 odsto niža od početne.

Namera Vlade je da veštački podstakne tražnju za stambenim i drugim objektima i pomogne građevinskoj industriji koja je zbog krize zabeležila pad od gotovo 50 odsto, naveo je Dulić.

"Realizacijom projekta koji se realizuju u skladu sa Zakonom o podsticaju građevinskoj industriji upošljava se domaća građevinska operativa i poboljšava kvalitet života građana Srbije", istakao je Dulić.

Komentarišući jučerašnji štrajk upozorenja građevinske operative, Dulić je rekao da Vlada nema neizmirenih dugovanja prema građevinskoj industriji i podsetio da je u prvoj godini mandata Vlada izmirila više od 300 miliona evra duga prema putarima.

"Dugovi postoje na lokalnom nivou jer su lokalne samouprave počele građevinske projekte koje više ne mogu da finansiraju, zbog negativnih efekata svetske krize i taj problem tek treba rešiti", rekao je Dulić.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je rekao da će do kraja iduće godine biti završeni projekti u Pokrajini koji se finanisraju iz podsticajnih sredstava za građevinske firme.

Pajtić je naveo da je preko Fonda za kapitalne investicije Vojvodine odobreno 48 milijardi dinara za 1.200 projekta, a da će iz pokrajinske kase za danas odobrene projekte koje sufinansira i država biti obezbeđeno šest milijardi dinara.

Pomoćnik gradačelnika Beograda Aleksandar Bijelić je rekao da je Beograd trenutno najveće gradilište u Srbiji a verovatno i u regionu.

Neki od projekata u Beogradu za koje je Vlada danas odobrila novac su izgradnja mosta preko Save u Obrenovcu, obnova Šeste beogradske gimnazije, Prve ekonomske škole, Osnovne škole "Jelena Ćetković" i izgradnja pruge do nove luke Smederevo na Dunavu.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image