• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcije NIS-a jeftinije za ukupno 51 dinar

Cena akcija "Naftne industrije Srbije" (NIS) spustila se danas na 454 dinara, što je pad od jedan i po procenat u odnosu na iznos sa otvaranja današnjeg trgovanja na Beogradskoj berzi.

Deonice tog preduzeća tako su nastavile opadajući trend i za devet dana trgovanja na Berzi pojeftinile su za ukupno 51 dinar, pošto su po izlasku na listing A vredele 505 dinara.

Ukupan promet ostvaren u trgovanju akcijama NIS-a veći je danas za oko 300.000 dinara nego prethodnog dana i iznosio je 6.263.009 dinara, uz obim trgovanja od 13.839 akcija.

Istina je da uključenjem akcija Naftne industrije Srbije (NIS) na listing A Beogradske berze strani investitori nisu pohrlili u kupovinu, ali dosadašnje iskustvo govori da oni do sada nisu ni igrali "na prvu loptu", ocenila je direktorka Berze Gordana Dostanić.

U tekstu objavljenom u novom broju biltena Berze, ona je istakla da je dolazak NIS-a na Berzu, bar za sada, događaj koji je obeležio ovu godinu, bez obzira na to da li su očekivanja javnosti u pogledu obima trgovanja bila veća.

Navodeći da je period od šest-sedam trgovačkih dana kratak za dublju analizu, ona je dodala da uprkos slaboj vrednosti prometa akcijama NIS-a od jedva 1.150.000 evra, koji na prvi pogled izgleda razočaravajuće, on ipak čini tridesetak odsto ukupnog prometa BELEX -a.

"Nije sporno da taj podatak oslikava i ukupno stanje tržišta kapitala, ali to je već stara priča", primetila je direktorka Berze, ističući da je pozitivno to što je NIS na stranu tražnje vratio domaća fizička lica, čija je aktivnost bila "prilično umrtvljena" prethodnih godina.

Ona je navela da bi, pre konstatacije da li je trgovanje NIS-ovim akcijama ispod očekivanja, trebalo uzeti u obzir i neke okolnosti privatizacije ove kompanije - a to je da je problem NIS-a zapravo obaveza iz kupoprodajnog ugovora o pokretanju ponude za preuzimanje sa definisanim krajnjim rokom (2. februar 2011), kao i najnižom cenom (4,8 evra).

Dostanić je iznela stav da obaveznost iznošenja ponude za preuzimanje akcija NIS-a od strane većinskog vlasnika "Gaspromnjefta" sigurno nije imala za cilj samo i isključivo zaštitu manjinskih, odnosno malih akcionara.

"Važno je osvrnuti se na razliku od preko 300 dinara po akciji između obračunske i kupoprodajne cene većinskog paketa (ispod koje neće biti preuzimanja), u korist ove druge", ukazala je Dostanić i dodala da investitor koji kupi akcije NIS-a najkasnije početkom februara može očekivati prinos između tržišne cene i najniže cene po kojoj će biti pokrenuta ponuda za preuzimanje.

"Ovi elementi akciji NIS-a menjaju karakter približavajući je, po logici investiranja, obveznici", navela je ona i naglasila da će investitori u svoju analizu uključiti i odnos knjigovodstvene (koja iznosi oko 138 dinara) i tržišne cene.

"I tako smo ponovo na crvenoj krivulji cene akcija NIS-a", primetila je Dostanić i istakla da je već prvim pogledom na tržište primetan izostanak stručne brokerske pomoći, pošto nevešti i neuki akcionari nemaju kome da se obrate za pomoć.

"Zbog toga će se tržište verovatno duže stabilizovati nego što bi to zahtevale 'redovne' okolnosti", zaključila je Dostanić na kraju svoje uvodne reči u Biltenu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image