• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OD DANAS VAŽE PENZIONERSKE KARTICE! OBJAVLJEN SPISAK POPUSTA: Povećane i penzije, evo za koliko - Sledi i pomoć od 170€

Autor Ivana Vlajković

Od 1. oktobra počinju da važe penzionerske kartice i povećavaju se penzije.

 Od 1 oktobra 2023 počinju da važe penzionerske kartice i povećavaju se penzije Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Od nedelje, 1. oktobra, počinju da važe penzionerske kartice za one koji su se za nju prijavili. Popusti se odnose na razne oblasti, kao što su putovanja, boravak u banjama, apoteke, auto servisi, prodavnice, zdravstvene ustanove, ustanove kulture, restorani, bazeni.

Iznosi popusta kreću se od dva do 66 odsto, ali je većina između pet i 10 odsto, piše N1. Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) objavio je kompletan spisak mesta na kojima će penzioneri imati popuste i koliko će oni iznositi. Spisak popusta objavljen je na ovom linku.

Zahtev za izdavanje Penzionerske kartice penzioneri mogu podneti elektronski na sajtu Fonda PIO ili u filijali tog Fonda gde će zaposleni u Fondu pomoći penzionerima i za njih popuniti elektronski zahtev. Za prijavu je potrebna samo lična karta, a čitava procedura traje do dva minuta.

Kartice će se preuzimati na šalterima Fonda PIO kojih ima 170 širom Srbije. PIO Fond će obavestiti penzionere telefonom ili mejlom, u zavisnosti za šta se korisnik bude odlučio prilikom prijave, kada njihove penzionerske kartice budu u filijali spremne za preuzimanje.

Penzije za oko 1,65 miliona najstarijih sugrađana od 1. oktobra biće uvećane 5,5 odsto, a od 1. januara 2024. mogu da računaju i na dodatno povećanje koje će iznositi 14,8 odsto. U međuvremenu, svi penzioneri će, mimo tih povećanja, dobiti jednokratno 20.000 dinara, a taj novac bi im, kako je najavljeno, trebalo da bude isplaćen krajem novembra ili početkom decembra. U PIO fondu su ranije naveli da će posle povećanja od oktobra procenjena prosečna penzija za taj mesec iznositi oko 39.890 dinara.

Računica PIO fonda je pokazala da će posle povećanja najniži iznos penzije za oktobar iz kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti iznositi oko 21.766,26 dinara, a iz kategorije poljoprivrednika 17.112,14 dinara, dok će najviši iznos penzije za oktobar, za 45 godina staža, biti 200.475,27 dinara.

Najniži iznos penzije za oktobar 2023. godine iz kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti će iznositi 21.766,26 dinara, a iz kategorije poljoprivrednika 17.112,14 dinara. Tako će, po računici PIO fonda, korisniku koji trenutno prima 60.000 dinara, nakon usklađivanja od 5,5 odsto penzija iznositi 63.300 dinara.

Кorisniku koji trenutno prima 100.000 dinara nakon usklađivanja od 5,5 odsto penzija će iznositi 105.500 dinara. Najviši iznos penzije za oktobar 2023. godine, za 45 godina staža, iznosiće 200.475,27 dinara.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:11
EKONOMISTA SAVETUJE U ŠTA DANAS PRETVARATI NOVAC: Ne treba igrati samo na JEDNU kartu! Danas je važno ne izgubiti MNOGO
Izvor: Kurir televiija
Izvor: Kurir televiija

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 15

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Arsenije

Šta ćemo da radimo mi što smo u domovima i ne možemo da odemo do objekata u kojima važi popust? Može li za nas popust na starački dom?

Milorad

Stalna povecanja, stalni popusti. Radnici se traze na sve strane jer ekonomija raste ubrzano. Dok se u Nemackoj zatvaraju firme, dok u Kanadi narkomani preuzimaju gradove dok u Svetskoj kriminalni gangovi ubijaju ljude po ulici dok u Svajcarskoj 750 hiljada ljudi je gladno u Srbiji je sve bolje i bolje.

Adinomis

@Milorad U Svajcarskoj blizu 100.000 mrtvih od gladi u poslednjih sedam dana , i to je tek pocetak.

special image