• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CENE NE MIRUJU! PONOVO UDAR NA KUĆNI BUDŽET: Od danas poskupljuju čak 4 proizvoda

Autor Ivana Vlajković

Akcize na gorivo, alkohol, kafu i cigarete porašće za osam odsto.

 Od 1 oktobra poskupljuju akcize na gorivo alkohol kafu i cigarete Izvor: Shutterstock

Akcize za gorivo, kafu, alkohol i duvanske proizvode od 1. oktobra porašće za osam odsto.

Alkohol je jedan od proizvoda koji spadaju u akciznu robu, a zakon prepoznaje više kategorija alkoholnih pića, pa su samim tim i nameti drugačiji. Zakon o akcizama kaže da je namet za niskoalkoholna pića, koja u svom sastavu imaju od 1,2 do 15 odsto alkohola, poput vina, 23,14 dinara po litru, dok je namet za pivo 26,44 dinara po litru.

Kada su u pitanju jaka alkoholna pića, sa udelom alkohola od bar 40 odsto, primera radi viski, akciza se obračunava na količinu čistog alkohola. Primera radi, ako je jačina nekog pića 40 odsto, to znači da se u jednom litru pića sadrže četiri decilitra čistog alkohola, odnosno na 2,5 litra pića ima litar čistog alkohola.

Dakle, 100 litara čistog alkohola nalazi se u 250 litara pića, a akciza na tu količinu je 46.250 dinara, pa je namet za litarsku flašu pića 185 dinara. Nakon povećanja, iznos akcize na niskoalkoholna pića jeste 24,95 dinara, na pivo 28,56, a na jaka pića 49.950 dinara na 100 litara čistog alkohola, odnosno 199,8 dinara po flaši.

Iako bi razlika u limenci od pola litre piva prema ovoj računici bila jedan dinar, za vino dva, a za viski 15, treba imati na umu da se na ove iznose uračunava i porez. Dakle, država oporezuje sopstveni namet, koji je takođe vrsta poreza. Drugim rečima, plaća se dupli porez.

Što se tiče omiljenog napitka velikog broja potrošača, kafe, i u njenu cenu takođe ulazi akciza. Državni namet za kilogram nepržene kafe bio je 92,99 dinara, a za kilogram pržene 116,23. Za kilogram ljuspica i opni od kafe, država na ime akcize uzimala je 127,85 dinara. Akciza se naplaćuje i na ekstrakte kafe, i to 174,36 dinara po kilogramu.

Ipak, usvajanjem povećanja akcize za osam odsto, država će od kilograma nepržene kafe imati prihod od 100,43 dinara, a od kilograma pržene kafe 125,53. Za kilogram ljuspica, država će ubuduće ubirati 138,08, a za kilogram ekstrakta 188,31.

Ponovo deluje da razlika nije velika - 200 grama domaće kafe poskupljuje u proseku za dva dinara, opet treba uračunati porez. Pušači već znaju da se akcize na cigarete menjaju dva puta godišnje, a neposredno nakon toga, menjaju se i cene, pa svaka pakla poskupi po 10 dinara. Po pakli, država je od poslednjeg povećanja polovinom godine, uzimala 84,25 dinara. Od oktobra, ovaj iznos bi mogao da bude 90,99 dinara.

Ipak, to ne znači da će cigarete da poskupe za tih skoro sedam dinara. Iako se akciza na cigarete povećava dva puta godišnje, oba puta po dinar i po, cene po pakli skoče za po 10 dinara, oba puta. Ovo je, dakle, treći put da se menja akciza na cigarete u samo jednoj godini, što je vrsta presedana, ali i potpuna misterija u kom pravcu će se kretati cene cigareta do kraja godine. Jedna utešna vest za pušače je da se od 1. januara naredne godine nastavlja sa regularnim uvećanjem akciza dva puta godišnje, po 1,62 dinara, ne skoro sedam, kao sada.

Inače, akciza na cigarete se menja jer Srbija teži da se uskladi sa standardima Evropske unije, po kojima bi država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 cigareta.

Poskupljuje i akciza na gorivo. Cena goriva trenutno je 214 dinara za litar dizela i 191 dinar po litru za benzin. Pored svih ovih proizvoda, povećaće se i akcize na gas, kao i nikotinske vrećice i ostale nikotinske proizvode.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:11
EKONOMISTA SAVETUJE U ŠTA DANAS PRETVARATI NOVAC: Ne treba igrati samo na JEDNU kartu! Danas je važno ne izgubiti MNOGO
Izvor: Kurir televiija
Izvor: Kurir televiija

(MONDO/Nova)

Možda će vas zanimati

Komentari 89

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja

A parizer, jel ostaje ista cena tj bolja cena....

uruk

@Ja Jeste, to nas i spasava.

Panj

Imamo veći problem od cena, a to je Covid 19 i nkegove podvarijante. Zima ide i hladno vreme, ljudi su jos na otvorenom lepo vreme. Cim zahladni i vecina bude u zatvorenom eto stravicnog sirenja. Stoga svi apelujemo da se na vreme mere preduzmu.

special image