• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSKUPLJUJE NAMIRNICA KOJU SVI OBOŽAVAJU! "Postaće nedostižna zbog CENE" - za sve je kriv toplotni talas u Evropi!

Autor Jana Desovski

Zbog toplotnih talasa u Evropi skaču cene namirnica.

 Prodavnica, market Izvor: Anna Krivitskaya/Shutterstock.com

Toplotni talasi širom Evrope mogli bi uskoro da dovedu do porasta cena maslinovog ulja, piše CNN. Ekstremne vrućine kojima je bio izložen južni deo Evrope uzimaju danak na stablima maslina. Drugu godinu zaredom žetva će biti manja od očekivane jer stabla, da bi se zaštitila od suše i vrućine, ranije odbacuju plodove. Rezultat je povećanje cene maslinovog ulja.

Španija, najveći svetski proizvođač maslinovog ulja, je među regionima koji su najviše pogođeni globalnim zagrevanjem. Temperatura je već u aprilu dostigla 40 stepeni Celzijusa, a od velikih vrućina stradaju i maslinjaci u Italiji i Grčkoj. Stručnjaci za maslinarstvo strahuju da će doći do smanjenja berbe za 30 odsto u odnosu na petogodišnji prosek.

"Ne vidimo nikakav predah na horizontu", rekao je Valter Zanre, direktor kompanije za preradu maslina Filipo Berio. Prema grafikonu Banke federalnih rezervi St. Louis, cena maslinovog ulja u julu je bila 8.599 dolara po metričkoj toni (7.800 dolara po toni), što je značajno povećanje u odnosu na prošlo leto kada su cene bile manje od polovine. Druga najveća cena koju je banka zabeležila bila je na kraju 1996. godine, više od 6.240 dolara po metričkoj toni (5.660 dolara po toni).

Međunarodni savet maslinara, međutim, nije proglasio krst i sada radi na strategijama za lakši uzgoj maslina u ekstremnim vrućinama i suši. Međutim, neimenovani član saveta rekao je da je svetska proizvodnja maslinovog ulja pala od 20. oktobra 2022. do septembra 2023. godine, što je prvenstveno posledica klimatskih promena. Kako takav scenario utiče na cene maslinovog ulja, možda najbolje ilustruje ono što se dogodilo sa cenama paradajza u Indiji, gde su intenzivne vrućine i obilne kiše doprinele povećanju cene za više od 400 odsto.

Šta je alternativa?

Verivelfit je sastavio listu alternativa maslinovom ulju, uključujući seme grožđa, kanolu, kokos, pa čak i pire banane. Međutim, neke od ovih namirnica mogu uticati i na pregrevanje planete. Zero Acre Farms proizvodi jedinstveno ulje od mikroorganizama, a proizvodnja koristi sličan koncept kao u proizvodnji alkohola, jogurta ili kiselog testa i eliminiše potrebu za presovanjem plodova.

To bi moglo da bude deo rešenja za svetske probleme sa usevima, barem kada su ulja u pitanju. "Veoma smo zabrinuti ne samo za maslinovo ulje, već i za mnoge druge useve", rekao je Kajl Holand iz istraživačke grupe Mintek za CNN.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:07
"DOK RASTU CENE, INFLACIJA NEĆE PRESTATI!" Ekonomista otkrio zašto je došlo do ponovnog POSKUPLJENJA: Nismo na zdravoj grani
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vala

Parizer?

special image