• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISPRAVKA: EU ne zabranjuje belu tehniku

Autor Jana Desovski

Ispravljamo prvobitnu netačnu verziju teksta.

 Kućni aparati koji neće moći da se koriste do 2050 godine Izvor: Shutterstock/YouTube/screenshot/Mondo/Maja Gašić

Portal MONDO objavio je 09.10.2023. godine tekst pod naslovom "LJUDI VIŠE NEĆE MOĆI DA KORISTE FRIŽIDER I KLIMU?! EU donela odluku - od ovog datuma se zabranjuje upotreba bele tehnike", međutim nije istina da EU zabranjuje belu tehniku.

U objavljenom tekstu preneta je odluka predstavnika i predstavnice Veća Evropske unije i Evropskog parlamenta od 5.10.2023, ali međutim nije reč o odluci, već o “privremenom dogovoru” o smanjenju upotrebe supermoćnih stakleničkih plinova u frižiderima i klima-uređajima u sklopu širih planova EU za smanjenje emisija CO2 i zaštitu okoline.

U praksi ovo znači postupnu zabranu stavljanja na tržište uređaja koji sadrže supermoćne stakleničke plinove, kao i prestanak servisiranja takvih uređaja do pune zabrane korišćenja do 2050. godine. 

Iako je u objavljenom tekstu pisalo da je odluka doneta, ovaj predlog tek treba da bude odobren, a i ukoliko bude odobren, moraće formalno da ga usvoje obe institucije pre nego što bude objavljen u Službenom listu EU i stupi na snagu.

Mondo je u pomenutom tekstu objavio da će biti zabranjeni frižideri i klime, međutim ovo nije tačno, jer čak i potpuna zabrana F-plinova neće dovesti do zabrane bele tehnike jer se ne koriste u svim aparatima, a i postoje različite alternative koje ne uništavaju ozonski omotač.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:02
STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

 (MONDO/Poslovni dnevnik)

Možda će vas zanimati

Komentari 27

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cole

Negde 1985.god krenula javna rasprava o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima jer je duvanski dim štetan, koliko godina je od tada prošlo i da li se smanjilo bolisnih od teških bolesti pluća. Pitam onako?

Nesa

Šta se brinete dotle ona neće ni da postoji.

Mb

Zar nije metan iz kravljeg prde.a najveća pretnja? I dezodoransi? Važno da nisu nuklearne probe i kerozin iz vojne i svemirske industrije...

special image