• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRIKOVI ZA POPUST NA RAČUN ZA STRUJU: Platite 40 posto manje - potrebno je da se pridržavate SLEDEĆIH pravila!

Autor Miloš Škrbić

Struja će od 1. novembra da poskupi, a to će biti treći put od početka godine.

 Kako da uštedite struju Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Sve je bliži 1. novembar, kada će se struja obračunavati po novim, višim cenama. Ovo je samo još jedan u nizu dodatnih opterećenja za budžet, ali potrošači mogu da ostvare popust i do 40 odsto, ukoliko štedljivo koriste struju, odnosno smanje potrošnju u odnosu na isti mesec prošle ili pretprošle godine. Ova ušteda posebno je važna u grejnoj sezoni koja nam predstoji. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović više puta je najavila da će Elektroprivreda Srbije i ove zime odobravati popust građanima koji uštede struju. Popusti se kreću od 20 do 40 odsto. Popust se obračunava od oktobarskih računa ove, do martovskih naredne godine.

Ko ima pravo na popust?

Pravo na popust ima svaki potrošač, odnosno svako domaćinstvo u Srbiji, koje uštedi struju.Naime, potrebno je da potrošači smanje potrošnju električne energije za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine.

Preciznije, potrošači treba da ostvare uštedu u odnosu na isti mesec 2021. godine ili prošle, 2022, kada je ova akcija prvi put i održana.

Koliki su popusti?

Oni potrošači koji smanje potrošnju za pet do 15 odsto, dobiće popust od 20 odsto. Za potrošnju smanjenu od 15 do 20 odsto, popust je 25 procenata. Građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto, mogu da računaju na popust od 30 procenata. Oni koji smanje potrošnju od 25 do 30 odsto, imaće popust od 35 procenata. Najveći popust, od 40 odsto, biće obračunat građanima koji smanje potrošnju struje za više od 30 procenata.Takođe, popust će ostvariti i ona domaćinstva koja više struje budu trošila noću, kada su cene niže.

Naime, oni potrošači koji povećaju potrošnju u jeftinijoj tarifi za barem pet odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, dobiće dodatni popust od pet procenata.

Koliko je jeftinija struja noću?

Struja je noću jeftinija nego danju, i to ne zanemarljivo. Sada kilovat-čas u najjeftinijoj, zelenoj zoni, košta 8,336, dok je "noćna" cena 2,084 dinara. U nešto skupljoj, plavoj zoni, u kojoj se kilovati obračunavaju za građane koji premaše mesečnu potrošnju od 350 kilovat-časova, cena je 12,504 danju, a 3,126 dinara noću. Poslednja zona je crvena, a u njoj se cene obračunavaju za one građane koji mesečno potroše više od 1.600 kilovat-časova. Oni kilovat-čas danju plaćaju 25,008, a noću 6,252 dinara.

Dakle, potrošače koji, primera radi, peru veš kada je struja jeftinija, to će koštati tačno četiri puta manje, bez obzira na to u koju zonu spadaju na osnovu potrošnje.U centralnoj Srbiji, cene struje su niže od 22 do šest časova. U Vojvodini, obračun jeftinije električne energije kreće sat vremena kasnija, pa kreće od 23 i traje do sedam časova. Beograđani moraju da čekaju najduže, jer je jeftinija struja u prestonici od ponoći do osam časova ujutru. Ovo ne važi vikendom, jer se tada struja u bilo koje doba obračunava po dnevnoj tarifi.

Iako pranjem veša ili grejanjem vode u bojleru noću može da se uštedi, oko trećina potrošača u Srbiji nema pravo na ovaj obračun, a u pitanju su domaćinstva koja koriste jednotarifno brojilo, ali za njih važe drugačije cene.U zelenoj zoni, kilovat-čas struje košta 7,249, u plavoj 10,941, a u crvenoj 21,882 dinara.

Od 1. novembra cene još više

Struja će od 1. novembra da poskupi, a to će biti treći put od početka godine. Za samo godinu dana, od maja 2023. do maja 2024. godine, struja će poskupeti ukupno četiri puta. Nakon sledećeg, novembarskog poskupljenja, cene će biti više za 9,28 odsto.Najjeftiniji kilovat-čas električne energije, onaj u zelenoj zoni u noćnoj tarifi, koštaće 2,277 dinara, a tokom dana 9,109. Potrošnja veća od 350 kilovat-časova ulazi u plavu zonu, gde će noću struja koštati 3,416 a danju 13,6638 dinara.

U crvenu, najskuplju zonu, ulazi potrošnja veća od 1.600 kilovat-časova. Noćni kilovat-čas od 1. novembra će koštati 6,8319 dinara. Dnevna cena biće 27,3276 dinara po kilovat-času.

BONUS VIDEO

Pogledajte

05:22
"SRBIJI JE DAT 'MAFIJAŠKI' PREDLOG?!" Ekonomista otkrio zbog čega će struja i gas morati da poskupe: Naše cene uopšte nisu niske
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Mondo/Nova S)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

VecaBGD

Ma ko sisa struju, bitno da je parizer dzabe

Nije

@VecaBGD Dzabe.

Deda Mile

Manje ne mogu da trošim ni da hoću , jedino da se kupam s hladnu vodu il da se uopšte ne kupam. Najbolje da uvedu da ko najviše smrdi dobije največi popust na struju .

special image