• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RAČUNICA KOLIKO KOŠTA DA "PLAVIM ENERGENTOM" ZAGREJETE STAN! Mnogi se greju na drva, a da li je ovako ISPLATIVIJE?!

Autor Jana Desovski

Evo koliko će vas ove zime koštati da "plavim energentom" zagrejete stan od 60 kvadrata.

 Koliko košta grejanje na prirodni gas Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Shutterstock

Prirodni gas je posle ogrevnog drveta najiplativiji način grejanja. Prema AERS-u, ako koristite ovaj energent, koji je od prošle godine poskupeo 31 odsto, za grejanje ćete morati da izdvojite oko 60.000 dinara.

Ako koristite peći čija je efikasnost 90 odsto, uz godišnju količinu upotrebljenog gasa 11.079 kWh, grejanje korišćenjem prirodnog gasa će iznositi 59,000 dinara, što je za samo 3.500 hiljada dinara skuplje od najpovoljnijeg grejanja korišćenjem drveta, navodi se u izveštaju Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS).

Kako objašnjavaju, za osnovu računice su koristili primer prosečnog stambenog prostora površine od 60 kvadrata.

Cena gasa

Ove grejne sezone, odnosno od 1. novembra 2023. gas u Srbiji će poskupeti za 10 odsto, što je jedan od ranijih zahteva misije MMF. "Prosečna cena prirodnog gasa za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje po regulisanim cenama, utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina prirodnog gasa za prodaju kupcima na javnom snabdevanju u Srbiji, je viša za 10,0% i iznosi 4,54 din/kWh bez poreza i taksi (odnosno 5,02 din/kWh sa porezima i taksama)", naveli su u Agencije za energetiku Republike Srbije.

Na zvaničnoj stranici AERS-a se navodi da se regulacija cena u sektoru prirodnog gasa vrši se u skladu sa sledećim principima:

  • Pokrivanje opravdanih troškova
  • Ekonomska i energetska efikasnost
  • Nediskriminacija
  • Efikasnost regulacije
  • Transparentnost

Prirodni gas jedan od najvažnijih energenata

Prirodni gas je jedan od najvažnijih energenata današnjice, u šta smo imali prilike da se uverimo kada je njegova cena na berzi cena rasla zbog raznih geopolitičnih događaja prethodnih godina. Napunjenost skladišta gasom je jedan od prioriteta mnogih evropskih, ali i svetskih zemalja.

Pored ekonomske isplativosti, grejanje na prirodni gas ima i druge prednosti kao što su niski investicioni troškovi i najniže emisije ugljen-dioksida u odnosu na druga fosilna goriva, iako ne spada u obnovljive izvore energije. Takođe, prilično je čist način grejanja jer nema prljanja ni vas ni prostora kao što je slučaj sa grejanjem na grva ili ugalj.

Da biste priključili gas u svoj dom, neophodno je da budu ispunjeni sledeći uslovi, odnosno da u stambenom objektu imate:

  • Priključak za gas
  • Vazduho-dimovodni sistem
  • Zidni gasni kotao ili stabilni gasni kotao

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:47
JEDINI STANOVNIK ZAJEČARA KOJI JE UGRADIO SOLARNE PANELE! Osamdesetih među prvima uveo i podno grejanje, a evo o čemu još sanja
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

 (MONDO/Blic)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image