• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBJAVLJENE ZARADE DRŽAVNIH SLUŽBENIKA U SRBIJI! Evo na kojoj poziciji su NAJVIŠA primanja - ovako se obračunavaju!

Autor Jana Desovski

Najniža primanja imaju oni sa zvanjem "mlađi referent" kojima se mesečno isplaćuje od 36.718 do 51. 667 dinara.

 Radnici u kancelariji otvorenog tipa Izvor: Shutterstock

Raspon plata državnih službenika u Srbiji na izvršilačkim radnim mestima u 2023. u najvećem broju državnih organa kreće se od 36.718 do 146.085 dinara, objavljeno je na blogu Službe za upravljanje kadrovima (www.kutak.suk.gov.rs).

Kako je navedeno, postoji ukupno osam platnih razreda, a najniža primanja imaju oni sa zvanjem "mlađi referent" kojima se mesečno isplaćuje od 36.718 do 51. 667 dinara.Najviša primanja imaju "viši savetnici" i njihove zarade idu od 103.860 do 146.085 dinara mesečno.

Primanja "samostalnih savetnika" su mesečno od 82.878 do 116.711 dinara, dok oni sa zvanjem "savetnik" dobijaju od 66.355 do 93.369 dinara, a "mlađi savetnici" od 53.241 do 74.747 dinara, prenosi Blic pisanje Tanjuga. Mesečna primanja državnih službenika sa zvanjem "saradnik" kreću se od 49.832 do 70.026 dinara, dok "mlađi saradnici" primaju od 43.275 do 60.847 dinara mesečno, a "referenti" od 40.652 do 57.175 dinara.

Plata u državnim organima se sastoji od osnovne plate i od dodataka na platu. Osnovna plata pripada državnom službeniku koji radi puno radno vreme i ona se izračunava tako što se koeficijent pomnoži sa osnovicom za obračun i isplatu plata, dok su dodaci na platu za vreme provedeno u radnom odnosu (minuli rad), za rad noću, za rad na dan praznika koji nije radni dan, za dodatno opterećenje na radu, kao i za prekovremeni rad i za pripravnost.

Koeficijenti za zarade su propisani Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika, a osnovica se utvrđuje za svaku budžetsku godinu zakonom o budžetu Srbije. Osnovica je ista za sve državne organe, izuzev za Poresku upravu, Upravu Carina, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, zavode za izvršenje krivičnih sankcija, sudove, tužilašta, Visoki savet sudstva, Visoki savet tužilaštva, Državno pravobranilaštvo i za Ustavni sud, u kojima je osnovica nešto veća.

Pored plate, državni službenici imaju i pravo na naknadu plate dok koriste godišnji odmor i plaćeno odsustvo, kao i u slučaju bolesti ili povrede i to u visini od 100 odsto osnovne plate ukoliko je u pitanju profesionalna bolest ili povreda na radu. Oni imaju pravo na naknadu plate i dok su neraspoređeni, privremeno udaljeni sa rada, tokom porodiljskog odsustva ili odsustva sa rada radi nege deteta ili drugog lica.

Državni službenici imaju i pravo na naknadu troškova i to za troškove prevoza za dolazak na rad i odlazak s rada, troškove službenog putovanja u zemlji i u inostranstvu, troškove selidbe u inostranstvo, troškove rada i boravka na terenu, troškove koji su izazvani privremenim ili trajnim premeštajem u drugo mesto rada.

Takođe, državni službenici imaju pravo i na otpremninu. Posebnim kolektivnim ugovorom za državne organe se mogu utvrditi i druga prava i primanja državnih službenika prema opštim propisima o radu kao što su pravo na neplaćeno odsustvo, solidarnu pomoć, jubilarnu nagradu, novogodišnji poklon, kolektivno osiguranje zaposlenih, pravo na utvrđen veći broj dana godišnjeg odmora od propisanog zakonskog minimuma koji je 20 radnih dana, dok je maksimum od 35 radnih dana propisan Posebnim kolektivnim ugovorom, za državne službenike koji rade puno radno vreme.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:34
"OGLAS U SRBIJI ZA VOZAČA, PLATA 250.000 DINARA?!" Iz Infostuda o deficitarnim zanimanjima: Ovde plata ide do 350.000 RSD
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

chk

tuzne plate!!! dostavljac bije 200.000!! mora to minimum 30% gore inace niko tu nece ni raditi, pogotovo sto 20% ljudi radi i vuce drzavu ostalo su stranacki teletabisi

Mislih da me ništa ne može iznenaditi

A osoba sa fakultetom koja počinje da radi, tj.mladji savetnik, 53000, tačno 30 hiljada manje od proseka!

Mislih da me ništa više ne može iznenaditi

Znači čovek sa srednjom školom, tj.referent u državnoj službi, ima platu daleko nižu od minimalca!

special image