• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI TALAS RUSA STIŽE U SRBIJU! Raspituju se za smeštaj i POSLOVE: "Iz Rusije smo otišli zbog rata - sad moramo opet!"

Autor Jana Desovski

Stiže nam novi talas Rusa u Srbiju.

 Stiže novi talas Rusa u Srbiju Izvor: Mondo/Stefa stojanović/Uroš Arsić

Jedna od grupa na Fejsbuku za Ruse u Srbiji, koja broji 26.000 članova, već nekoliko dana je preplavljena objavama u kojima se neki novi Rusi raspituju za smeštaj i poslove u Srbiji, i to ponajviše iz sukobom pogođenog Izraela. Najviše njih, koji najavljuju svoj dolazak unapred tražeći smeštaj, a poneki i posao, kažu da su iz oblasti u blizini Gaze, ali i susednih zemalja. Zanimljivo je i da je nekoliko njih obelodanilo da u Srbiju dolaze zbog vize.

"Zbog nedavnih događaja u Izraelu (a živimo na granici sa Izraelom), ja i muž smo se odlučili da se preselimo u Crnu Goru ili Srbiju. Muž mi je iz Moldove, ja sam iz Rusije. Treba da dodjemo u te zemlje da bih ja dobila VN, a potom i oboje vize za Portugal. Pobegli smo od rata u Rusiji, i sada opet bežimo od rata", istakla je na grupi jedna Ruskinja. 

"Dobro veče, imam 42 godine, trenutno živim u Uzbekistanu. (…) Želim da nađem posao i preselim se u Srbiju", početak je jedne objave u pomenutoj grupi. Ovaj Rus dalje dodaje da je ranije živeo u Poljskoj, ali je zbog rata pristup Rusima ograničen. On traži savet kako da pronađe posao i stan i pomoću kojih resursa. "Radim u pogrebnom preduzeću, pa bih voleo da time nastavim da se bavim", rekao je on.

Profesionalni vozač iz Tbilisija

Rusi koji su došli u Srbiju su se bavili raznim delatnostima, a najviše programiranjem. Posao kurira i vozača im je, između ostalih, takođe bio dosta atraktivan, a da se taj nastavlja, pokazuje još jedan oglas. Tridesetogodišnji Eugen rodom iz Sankt Petersburga traži posao vozača/kurira u Srbiji i ističe svoje veliko iskustvo. Radio je deset godina sa različitom kategorijom vozila, a poslednjih godinu dana vozi i živi u Tbilisiju.

Napominje da pored ruskog govori i finski (nivo b1), a u procesu je učenja srpskog jezika. U ovoj grupi Rusi razmenjuju i savete kako dobiti boravišnu i radnu dozvolu, izvaditi ostale dokumente, kupiti ili iznajmiti nekretninu i slično.

Rusi u Beogradu otvorili skoro 7.000 firmi

Od januara 2022. godine u Srbiji je osnovano skoro 7.000 firmi čiji su vlasnici Rusi, s tim što je samo u 2023. otvoreno oko 2.000. Registrovana privredna društva koja su osnivali Rusi u Srbiji od početka se najčešće bave računarskim programiranje, nespecijalizovanom trgovinom na veliko, konsultantskim aktivnostima u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem i delatnostima u oblasti informacionih tehnologija, kao i delatnošću reklamnih agencija.

Ugostiteljstvo je još jedna oblast u koju ulaze Rusi, otvarajući svoje restorane i kafiće u Beogradu, ali i u drugim gradovima. Bave se proizvodnjom kolača i prodajom tradicionalnih ruskih specijaliteta. Pored toga, otvarali su kozmetičke i frizerske salone, umetničke galerije, muzičke radionice…

Rusi su u Srbiju prošle godine dolazili u nekoliko talasa nakon početka rata u Ukrajini. Prema nekim procenama, u pitanju je broj od oko 200.000 i kusur ljudi, ali se nisu svi zadržali. Oni koji su ostali, uzimali su stanove i pokretali biznis, što se odrazilo na kirije i tržište rada.

Šta će biti s kirijama

Konsultantkinja za nekretnine Katarina Lazarević kaže da nije realno da će se cene nekretnina vratiti na staro. "Cene su se vratile jednim delom, niže su nego što su bile, ali daleko od toga da su realne prema našim primanjima. Rusa i Ukrajinaca još ima, ali opet u neznatom broju. Oni samo dođu i prođu, ne zadržavaju se dugo, ali činjenice su da su oni najbolji zakupci, jer oni plaćaju mnogo više nego što je tržišna vrednost", kaže Lazarevićeva za Nova.rs.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

10:43
"SAMO JE RUSIJA BILA SPOSOBNA DA IH SVE NADIGRA" Miletić o DVA moguća scenarija: Kome ide u prilog ŽARIŠTE NA BLISKOM ISTOKU?
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

 (MONDO/Blic/Nova)

Možda će vas zanimati

Komentari 30

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Realni clan retardiranog drustva 💯

Zemun je pun Rusa, nikada nisu ni odlazili!!!!!

Miki

Daleko vam lepa kuća

Lofos

...a stižu i ruskinje

special image