• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

1. NOVEMBRA POČINJE PRIJAVA ZA POMOĆ DRŽAVE! Svi uslovi otplate duga za račune, posebne pogodnosti za dve grupe ljudi

Autor Aleksandar Blagić

Od 1. novembra “Infostan” Beograd počinje reprogramiranje duga komunalnih usluga.

 Reprogram duga komunalnih usluga Izvor: MONDO/uroš arsić/stefan stojanović

Od 1. novembra “Infostan” Beograd počinje reprogramiranje duga komunalnih usluga. Građani koji imaju dugovanja prema “Infostan-u” moći će da se prijavljuju narednih šest meseci, sve do kraja aprila iduće godine.

Reprogramom se građanima pruža mogućnost da izmire dugovanja koja imaju za komunalne usluge zaključno sa 31. avgustom ove godine na više mesečnih rata uz otpis kamate, a za neke kategorije i na 60 mesečnih rata. Direktorka Sektora naplate “Infostana” Lidija Gligorić rekla je za “RTS” da su opšti uslovi reprograma potpuni otpis kamate i otpis od pet do 15 odsto glavnog duga u zavisnosti od broja mesečnih rata na koje se otplaćuje – na tri, šest ili 12 rata.

Ovaj reprogram se razlikuje od prethodnih, jer je prvi put prepoznata kategorija korisnika sa niskim primanjima, a to su socijalno ugrožene kategorije i penzionera, koji su evidentirani kao primaoci novčane socijalne pomoći, ili evidentirani u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje kao penzioneri. Omogućeni su posebni uslovi – potpuni otpis kamate i 20 odsto otpis glavnog duga, bez obzira na broj mesečnih rata na koji se otplaćuje – 12, 24, 48 ili 60, u zavisnosti od visine duga”, navela je Gligorićeva.

Reprogram se odnosi na sva dospela nenaplaćena potraživanja, bilo da su kod sudova, javnih izvršitelja ili se radi o neutuženim dugovanjima. Na pitanje koliko građani Beograda duguju za komunalije i koji je to procenat korisnika Gligorićeva nema odgovor, ali ističe da je naplata veća od 90 odsto.

Sistem objedinjene naplate jedini može da obezbedi ovako visok procenat naplate, ali ovo su nenaplativa potraživanja, korisnika koji nemaju primanja, ili su jako niska, razne životne okolnosti su ih dovele do nagomilanih dugovanja, ili se radi o dugovanjima preminulih koje naslednici sada preuzimaju”, objašnjava Gligorićeva.

Olakšice za one koji redovno plaćaju račune

Na konstataciju da uvođenje reprograma nije pravedno prema onima koji redovno izmiruju svoje račune, Gligorićeva je rekla da postoje olakšice i za njih. Oni će imati popust.

Korisnici komunalnih usluga koji redovno izmiruju obaveze svaki mesec ostvaruju popust od pet, šest ili sedam odsto u zavisnosti od kontinuiteta redovnih plaćanja”, rekla je direktorka Sektora naplate.

Objasnila je da se do ovih uslova reprograma došlo u razgovoru s korisnicima. Pojasnila je detalje.

Od septembra prošle godine, svakog poslednjeg petka u mesecu direktor preduzeća organizuje otvorena vrata sa korisnicima komunalnih usluga, gde je preko 700 korisnika iskazalo probleme iz domena nadležnosti našeg preduzeća, a najveći problem su nagomilana dugovanja i nemogućnost otplate na jednu ratu”, rekla je Gligorićeva.

Kako se navodi, korisnici socijalnih davanja mogu reprogramirati dug na maksimalno 60 mesečnih rata uz otpis kamate i umanjenje za 20 odsto od glavnog duga. Za dug do 30.000 dinara omogućeno je plaćanje na 12 mesečnih rata, na 24 rate se reprogramira dug od 30.000 do 50.000 dinara, dug od 50.000 do 200.000 dinara se reprogramira na 48 rata dok je za dug veći od 200.000 dinara omogućeno plaćanje na 60 rata.

Za kategoriju penzionera takođe je obezbeđeno plaćanje duga na maksimalno 60 mesečnih rata, uz otpis kamate i umanjenje za 20 odsto od glavnog duga. Broj rata je regulisan u zavisnosti od visine ukupnog duga, kao i korisnika socijalnih davanja.

Ovo je šesti reprogram Infostana od 2011. godine u Beogradu. Dugove povremeno reprogramiraju i sve druge loklane samouprave, a nekoliko ima i stalne reprograme.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:28
INFOSTAN TERETI DOBRINKU ZA 758.000 DINARA ZA STAN KOJI NIJE NJEN! Advokat otkrio: Neuka je, digla je kredit! OVO JE SLEDEĆI KORAK
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sashko69

Ja odavno pričam da ovi što prave dugove ispadaju pametniji od nas koji redovno plaćamo obaveze, posle par godina im oproste kamatu i deo duga a ostatak na 100 rata...

Oli

Drzava bi pomogla kad ne bi gulila kozu s ledja narodu nerealno visokim cenama struje, hrane, benzina...

special image