• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ANGELINA SA MUŽEM I ČETVORO DECE ŽIVI OD SOCIJALNE POMOĆI: Više joj se isplati, nego da radi! Čak i uštedela 9.000€

Autor Ivana Lazić

Nemačka državljanka sa mužem i četvoro dece živi od socijalne pomoći, a do sada je uspela da uštedi skoro 9.000 evra.

 Nemici se više isplati da prima socijalnu pomoć nego da radi Izvor: MONDO/Lana Stošić

Nemačka državljanka Angelina Nitška (30) živi sa mužem i četvoro dece, a već godinu i po dana prima građansku naknadu tzv. BürgergeldMesečna primanja su im 2.200 evra, a u to ulazi i građanska naknada, dečji i roditeljski dodatak, a do sada su uspeli da uštede 8.485 evra, zahvaljujući strogom planu štednje. 

Ne plaćaju kiriju, nemaju dodatne troškove, a zdravstveno osiguranje imaju na osnovu nezaposlenosti. Angelina objašnjava da je odredila iznos koji "sme" mesečno da potroši za određenu stavku i toga se pridržava. Na primer, za sokove su namenili 20 evra mesečno, za slatkiše isto toliko i niti evro iznad tog iznosa. Sve što im ostane stavljaju sa strane.

"U decembru prošle godine sam skupljala boce i novac stavljala na stranu. Na kraju je to bilo 220 evra, sa kojima je cela porodica provela ceo dan u lunaparku. Ne bacam nijednu bocu, a to sam ranije radila. Poenta je i da se ne smete smatrati žrtvom. Jednostavno analiziram troškove, odvojim sve što mi treba, na primer za lekara, drogeriju, mesečne troškove kupovine... i preko tog iznosa ne idem", rekla je Angelina.

Za hranu izdvaja 115 evra nedeljno. Na pitanje, zašto radije prima pomoć nego da traži posao, Angelina je rekla da joj je trenutno to isplativije. Njen suprug se školuje za informatičara, a kada se zaposli, prema njihovim procenama, trebalo bi da prima platu iznad 3.000 evra. Otkrila je i zašto su postali primaoci pomoći.

"Moj suprug je radio kad sam ostala trudna po treći put. No, trudnoća je bila rizična. Kako nisam mogla da se brinem o deci, suprug je na svom radnom mestu tražio fleksibilnije radno vreme. S obzirom da nije mogao da ga dobije, morao je da napusti posao da bi se brinuo o deci. U to vreme sam i ja radila u trgovini dok sam mogla. Ali, morala sam da prestanem i tako smo postali primaoci Bürgergelda", otkrila je Angelina.

Bonus video:

Pogledajte

01:36
"NEMAČKA SE PRIPREMA ZA RAT: Poslati borbeni avioni u Jordan i jedinice za evakucaiju nemačkih državljana na Kipar"
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

(Mondo)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image