• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VIKENDICE SU PROŠLOST, OVO JE BUDUĆNOST! Kupci u Srbiji imaju nove zahteve, struka predviđa neverovatnu potražnju

Autor Aleksandar Blagić

Apartmani hotelskog tipa postaju popularniji od vikendica u Srbiji.

 Vikendice-priroda.jpg Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Strahinja Stojanović/Rina.rs

Tokom pandemije koronavirusa, oni koji imaju vikendice su socijalnu distancu provodili u prirodi daleko od grada, a oni koji su to morali da izdrže u stanu, se sve više odlučuju za ovakvu investiciju. Vikendice na planinama ili nadomak gradova su sve popularnije.

U poslednje vreme, za beg od gradske gužve ljudi sve više kupuju ili iznajmljuju apartmane hotelskog tipa. Investitori tvrde da se brzo rasproda većina kapaciteta i da će u budućnosti još više rasti potražnja za njima.

Vrednost tržišta vikendica u Srbiji u 2022. godini je prema podacima Republičkog geodetskog zavoda iznosio 27 miliona evra, a u Vojvodini je 13 miliona evra. Što se tiče 2023. godine, prodaja ovih nekretnina je opala za 30 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Cene kvadrata od 2.000 evra

Imajući u vidu da u apartmanima hotelskog tipa investitor sve potencijalne popravke ali obezbeđivanje sadržaja preuzima na sebe, jedina mana je kako kažu oni koji ih grade njihova cena koja je značajno viša od drugih tipova smeštaja. Ipak, podaci pokazuju da se kupuju i po tim ciframa, a mišljenje struke je da se vrlo brzo pokaže da je ovo isplativa investicija.

Haris Kadić, stručnjak za nekretnine iz Sarajeva ukazuje da se ove nekretnine na planini Jahorina i okolnim planinama kreću od 2.000 evra po kvadratu. Domaći stručnjaci kažu da je na našim planinama cena jednog kvadratnog metra oko 5.000 evra.

"Sledeća godina ali i sve naredne, nastaviće uzlaznom putanjom u kontekstu i kvaliteta, gradnje i očekivanja kupaca. Zato treba osmisliti dobre projekte, programe i inovacije koje će sigurno biti isplative. Kupci vrlo brzo uvide šta je dobro i održivo a šta lažno, a ova vrsta smeštaja je trend budućnosti", rekao je Kadić.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

05:49
NEBESKA VIKENDICA SAGRAĐENA GOLIM RUKAMA: Sa 12 godina Miroslav je projektovao ARHITEKTONSKO ČUDO! Ova priča će vas ŠOKIRATI
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO/Blic Biznis)

Pročitajte i ovo

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

analitičar

gledao sam to, 22 kvm, 25 kvm ... mislim da su te manje kvdrature i skuplje al ajd, 22 x 2000 = 44000 evra.. trenutne cene u hotelima, ili aprtmani od recimo 35 e, 50 e .. na dan ..44000 evra / 50 e = 880 dana rentanja, ili hotela .. da se svake godine provede 30 dana, na odmoru , da li u tom kupljenom, ili hotelu, ili nekom renta aprtmanu.. to je 29 godina.. i uvek si na istom mestu.. neka inflacija bude da posle recimo 10 god budu najmanje cene rente na dan 100 evra .. opet izadje jedno 20 godina da se napravi takozvani Break-even ... ko ovo kupi, nek računa i na godišnje troškove, razno održavanje, komunalije, struja, porez .. realno oko barem 600 , možda i svih 1000 evra...samo za eto tih 1000 evra godišnje, to je barem 10 dana, a 15, , i 20 dana da se ode negde ... gde je opremanje aprtmana, amortizacije, troškovi vanredni , pukla cev, prokišnjavanje, crko frižider ? još nekoliko hiljadarki minimum. zatim prenos, , porez kod kupovine ? još jedno nekoliko hiljadarki .... i šta kad dosadi ? a ko ima para za ovako nešto, dosadi mu i ljubavnica i žena, za koju god, a kamoli aprtman, da ide na isto mesto ... tako da čekam za koju god, da kupim ovako nešto od takvih za 50% jeftinije

tole

Buducnost je imati 3 hektara zemlje u mestu negde u Srbiji..

Mile

Ove cenu su van svake pameti i ovo nije bas tako. Mozda 5000 po kvadratu ako je u cenu ukljuceno dozivotno besplatno grejanje, mermerni podovi, kupatilo od ko zna kakve keramike, djakuzi i ko zna sta jos. Ovoliko novca nisu nekretnine ni u Svajcarskoj. A ko kupi po takvim cenama, treba da stvari prst na celo i zapita se.

special image