• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ugljanin: Uskoro dogovor o Jatu sa Turskom

Konkretni rezultati vezani za privatizaciju "Jata" mogu da se očekuju već za dva meseca, a ključna firma je "Turkiš erlajns", najavio je danas ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.

"Imamo dobre reference, objekte, stručnjake za održavanje aviona i pilote", izjavio je novinarima Ugljanin na sednici Srpsko-turskog poslovnog saveta, podsećajući da strategija Vlade Srbije predviđa da se iz "Jata" uzme sve što je zdravo i da to bude ulog Srbije u novu kompaniju.

On je ocenio da je "Turkiš erlajns" najperspektivnija avio-kompanija u svetu, jer povećava broj aviona i letova, dok ih sve druge smanjuju.

Turski avio-prevoznik je pre više od tri meseca počeo da radi sa "Montenegro erlajnzom" na liniji Istanbul-Podgorica, sa letovima jednom nedeljno, ali su bili prepunjeni pa su prešli na tri i pet letova, rekao je Ugljanin.

On je dodao da su turski investitori, pored "Jata", veoma zainteresovani i za ulaganje u "Fabriku stakla Pančevo".

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu za infrastrukturu Miodrag Miljković izjavio je ranije Tanjugu da će konsultant za osnivanje nove aviokompanije, koja će od "Jat ervejza" preuzeti ulogu nacionalnog avioprevoznika, biti izabran krajem oktobra i imaće rok od godinu dana da završi posao.

On je naveo da je Vlada Srbije donela odluku da se proda većinski paket u "Jat ervejzu" i da će se tek znati koliki će deo ostati državi, jer će to zavisiti od toga ko će se prijaviti na kasnijem tenderu za strateško partnerstvo sa srpskom aviokompanijom.

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj je kazao da je "Turkiš erlajnz" i dalje zainteresovan za strateško partnerstvo sa "Jat ervejzom" i da se pregovori još obavljaju na nivou tih aviokompanija.

Radna grupa za poslovnu kosolidaciju "Jat ervejza" i menadžment te kompanije konstatovali su ranije da ona nije u stanju da posluje profitabilno, a Ministarstvo za infrastrukturu je zatim najavilo da će vlada uložiti 400.000 dolara u osnivanje novog preduzeća.

Turci bi da grade razvojnu zonu u Tutinu

Ugljanin je najavio da bi na proleće sledeće godine u Tutinu mogla da počne gradnja razvojne regionalne zone čija je vrednost procenjena na 1,69 milijardi evra, koje bi uložila Turska.

"Danas imamo sa premijerom Cvetkovićem razgovor na tu temu i ukoliko studija izvodljivosti pokaže ono što mi očekujemo na proleće se postavlja kamen temeljac za tu zonu na Pešteru", kazao je Ugljanin, navodeći da će samo za izgradnju infrastrukture biti uloženo 40 miliona evra.

Kako je objasnio, to će biti projekat koji će sadržati industrijsku, stambenu i slobodnu carinsku zonu i izrazio nadu da će to biti model razvoja ne samo u Srbiji već i za druge zemlje Balkana, jer je taj način ulaganja omogućio razvoj Turske.

Ugljanin je podsetio da je saradnja Srbije i Turske intenzivirana što pokazuje i sporazum vredan 690 miliona evra za izgradnju dela autoputa Beograd-južni Jadran, kao i sporazum o izvozu 300 tona goveđeg mesa iz Sandžaka u Tursku.

"O napretku odnosa dve zemlje govori i to što sam danas ja kao Bošnjak predstavljao Vladu Srbije, a Aleksandar Međedović (potpredsednik Tursko-srpskog poslovnog saveta) Tursku, što je dobar znak da su naše zemlje prevazišle sve predrasude", zaključio je Ugljanin.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image