• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosečna plata u avgustu bila 33.955 dinara

Prosečna neto zarada u Srbiji u avgustu iznosila 33.955 dinara, što je za 3,4 odsto manje u odnosu na jul, saopštio Republički zavod za statistiku. Inflacija do kraja godine blizu granice od osam odsto, kažu stručnjaci.

Prosečna bruto zarada u avgustu iznosila je 47.190 dinara, što je smanjenje od 4,1 odsto u odnosu na zaradu isplaćenu u julu.

Neto zarada isplaćena u avgustu u odnosu na prosečnu platu isplaćenu u istom mesecu prošle godine veća je za 1,8 odsto, dok je bruto zarada u odnosu na avgust 2009. veća za dva odsto.

U periodu od januara do avgusta ove godine u odnosu na isti period lane prosečna neto zarada veća je za 2,3 odsto, dok je prosečna bruto zarada veća za 2,4 procenata.

Procene su da će inflacija do kraja godine iznositi osam odsto, i to uz umerene prognoze kretanja cena hrane i nafte i bez povećanja cena pod kontrolom države kao što su to struja i gas, izjavio je danas urednik časopisa "Kvartalni monitor" Pavle Petrović.

Predstavljajući časopis na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, on je istakao da je planirana inflacija za ovu godinu bila šest plus minus dva odsto i naglasio da sve analize ukazuju na to da će se inflacija kretati blizu gornje granice.

Ako bismo u narednu godinu ušli sa tom višom stopom inflacije, moguće je da će to, zajedno sa odmrzavanjem plata i penzija početkom januara 2011, izazvati "drugi talas inflacije". To, kako je rekao Petrović, "nikako nije dobro jer bi se zakočio privredni oporavak".

On je istakao da bi bilo bolje da je ostalo da se odmrzavanje plata i penzija dogodi u aprilu, ocenjujući da bi NBS bila sposobna da restriktivnijom monetarnom politikom drži "konce u svojim rukama" i zadrži inflaciju u zadatim okvirima.

To se, međutim, neće dogoditi, pa ćemo u 2011. godinu ući sa povećanom inflacijom i ona će ući u obračun za povećanje plata i penzija, jer je sa MMF-om dogovoreno da se one uskladuju sa prethodnom šestomesečnom inflacijom, upozorio je Petrović.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image