• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 KURSEVA KOJE SRBI NAJČEŠĆE UPISUJU I ODMAH DOBIJU POSAO! Mirko bio učitelj, pa se PREKVALIFIKOVAO, sad radi u fabrici

Autor Jana Desovski

Ovo su kursevi koje ljudi upisuju ako hoće da se prekvalifikuju i rade drugi posao.

 Posao Izvor: Youtube/TRT World

Mirko Lazić (41) iz Beograda je profesor razredne nastave odnosno učitelj i odlučio je da se prekvalifikuje i to za rukovaoca građevinskih mašina. Upisao je kurs u trajanju od tri meseca, nakon kog je položio i teorijski i praktični ispit, stekao sertifikat, a posle samo nekoliko dana, zaposlio se u jednoj fabrici u Pančevu. Zadovoljan je uslovima, a pre svega činjenicom da napokon ima posao. Ima i onih koji su završili samo osnovnu školu, pa se, posle nekoliko godina rada na nekom poslu, prekvalifikuju za drugi, bolje plaćen ili se zbog odlaska u inostranstvo, dokvalifikuju.

Direktorka beogradskog Otvorenog univerziteta 'Znanje' koji se bavi neformalnim obrazovanjem Ana Lazarević ističe za Nova.rs da su najpopularniji kursevi koji pohađaju i mladi, ali i stariji polaznici sledeći: obuka za negovateljicu, viljuškaristu, rukovaoce građevinskih mašina, ženskog frizera i daktilografa.

Beograđanin Mirko sa početka teksta ukratko je ispričao zašto je odlučio da se prekvalifikuje. "Diplomirao sam na Učiteljskom fakultetu, međutim ne mislim da sam više vredan nego onaj koji je završio za vodoinstalatera. Međutim, kako sam dugo bez posla, a živim sa majkom koja je bolesna, nisam u mogućnosti da čekam da neka koleginica zatrudni, pa da dođem na njeno mesto na dve godine. Tako da sam razmislio i odlučio da je najbolje da se prekvalifikujem, a ako nekada ‘upadne’ posao iz prosvete, ali samo za stalno, videću šta ću", priča Mirko. Na ideju da se obučava za rukovaoca građevinskih mašina došao je na nagovor prijatelja koji ima malu porodičnu firmu koja se bavi kopanjem zemljišta, a kojoj je potreban jedan zaposlen.

"Pošto obrađujem zemljište u jednom selu kod Pančeva, nije mi strana vožnja traktora niti rad na njivi, a moj prijatelj je to znao, pa me je posavetovao da se prekvalifikujem kako bih dobro naučio posao, te da će me zaposliti kod njega u svakom momentu. Tako je i bilo. Za tri meseca, koliko je trajala obuka, naučio sam sve ono što mi je bilo potrebno za početak, a sada se još više usavršavam na terenu, sa prijateljem koji mi je šef. Tako da sam prilično zadovoljan. Žao mi je zbog prosvete, ali šta je, tu je. Neki posao mora da se radi", zaključuje Mirko.

Više od 300 različitih programa

"Prva grupa su polaznici koji žele da se obuče za poslove koje nikada ranije nisu radili, a druga grupa su oni koji imaju radno iskustvo u određenim poslovima", ističe Lazarević. Oni koji se obučavaju za neki posao, na obuku mogu ići u trajanju od 3, 6 ili 9 meseci zavisno od starosti polaznika. Polaznici uzrasta od 15 do 16 godina moraju da idu na obuku od devet meseci kako bi stekli uslov da polažu završne ispite i dobiju sertifikat stručne osposobljenosti za određeno zanimanje. "Tromesečni kursevi su uglavnom za punoletne, dok je obuka u trajanju od šest meseci za one između 16 i 18 godina. Sama obuka je 90 odsto praktična i realizuje se tako što se po upisu polaznici upućuju na praktičnu obuku u firme. Na ovaj način, mi osposobljavamo ljude da posle završenih nekoliko meseci obuke steknu osnovno, konkretno znanje iz određenog zanimanja sa kojim mogu da se zaposle ili otvore samostalnu zanatsku radnju i da kroz dalji rad nastave da se usavršavaju u novom zanimanju", ističe sagovornica.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:28
"DETE NE MOŽE U VRTIĆ, JA NE MOGU NA POSAO!" Srbima u Stanuloviću blokirani svi putevi: Ako se ovi nastavi ostaje JEDNO REŠENJE!
Izvor: Kurir televizi
Izvor: Kurir televizi

 (MONDO/Nova)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image