U čipsu “Hot Chip Challenge” u Nemačkoj pronađeni su vrlo fluktuirajući, a ponekad i ekstremno visoki nivoi kapsaicina, materije iz ljutih papričica. Konzumacija istih može dovesti do zdravstvenih tegoba poput iritacije kože i sluznice, mučnine i povraćanja ili problema sa disanjem.

Povlače se proizvodi s rokom trajanja 13. jula 2024, 28. jula 2024, 8. decembra 2024, 10. decembra 2024, 31. decembra 2024. i 5. januara 2025. u nemačkim saveznim zemljama Hessen, Baden-Württemberg,Bavarska, Falačko-Porajnje, Severna Rajna-Vestfalija, Donja Saska, Bremen, Schleswig-Holstein, Berlin, Saska, Saska-Anhalt i Tiringija.

Drastična mera u Nemačkoj je pokrenuta kad su dve tinejdžerke završile u bolnici nakon što su konzumirale čips tokom TikTok izazova. U SAD-u je 14-ogodišnjak preminuo posle konzumacije istog čipsa.

Na TikToku i Instagramu brojna deca i mladi uključuju se u ovaj “test hrabrosti” u kojem jedu čips “Hot Chip Challenge”, piše Feniks Magazin.

Čips se prodaje u kutiji koja liči na kovčeg. Kada ga jedete, pišu neki nemački mediji, morate da nosite gumene rukavice kako biste se zaštitili. Svako ko želi da kupi izuzetno ljuti čips mora da ima najmanje 18 godina.

Savezni institut za procenu rizika (BfR) upozorio je na ove testove hrabrosti već u septembru.

"U nekim slučajevima konzumacija je već dovela do hitnih medicinskih poziva", pisalo je ranije u saopštenju BfR-a u vezi s “Hot Chip Challengeom”.

Bonus video:

(Mondo/Fenix)