• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

100 LOKALA U SRBIJI VEĆ ZABRANILO PUŠENJE UNUTRA! Ljudima smeta dim, zakon se sprema, a neki ugostitelji u PROBLEMU!

Autor Jana Desovski

Već 100 lokala zabranilo je pušenje cigareta unutra.

 100 lokala u Srbiji zabranilo pušenje cigareta unutra Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru trebalo da stupi na snagu od sledeće godine, a "Blic Biznis" je proveravao kako trenutno utiče zabrana dima na restorane i kafiće, odnosno, na taj deo poslovanja. Danica Grujičić, ministarka zdravlja istakla je Zakon o zabrani pušenja spreman, samo je ostalo da prođe i ostala ministarstva.

Veliki broj ugostiteljskih lokala širom Srbije je već zabranio upotrebu klasičinih cigareta i u najvećem broju prešao na bezdimne alternative. O kojim tačno lokalima je reč, možete saznati na stranici "IMA BEZ DIMA", a to je ideja koja je zaživela pod istim nazivom i oko nje se okupila grupa ljudi sa namerom da pronađu i mapiraju što veći broj ugostiteljskih lokala bez duvanskog dima.

"Ideja je bila da pronađemo ugostiteljske lokale, kafiće i restorane u kojima se može popiti kafa ili pojesti obrok bez udisanja duvanskog dima. Ta ideja je i proizašla iz ličnih brojnih neprijatnih iskustava, kada bismo nakon posete nekom restoranu ili kafiću izlazili sa 'mirisom' dima u kosi, kaputima, jaknama… To nas je naročito mučilo tokom zimskog perioda. Zbog toga smo odlučili da ljudima poput nas, koji žele da imaju izbor, prezentujemo lokale bez duvanskog dima na jednom mestu. Upravo zato smo napravili mapu. Očekujem da ćemo okupiti veliku zajednicu ugostitelja i gostiju koja podržava svet bez duvanskog dima", kaže za "Blic Biznis" Daliborka Josifljević koja je deo ovog projekta.

Tih lokala za sada na mapi ima više od 100, a najveći broj njih, više od 80, dozvoljava korišćenje bezdimnih alternativa kao kompromisni model, uz postizanje cilja da nema više klasičnog duvanskog dima cigarete koji je najveći uzrok neprijatnih mirisa i drugih oblika zagađenja.

Prema rečima sagovornice, stranica se ne bavi zdravstvenim aspektima pušenja. "To je osetljiva i ozbiljna tema, mi ne agitujemo, ne stigmatizujemo niti želimo da namećemo jednostrana rešenja. Ne želimo da nas uvuku u polarizaciju, pušaci protiv nepušaca. Smatramo da svaki čovek ima pravo da odlučuje samostalno šta je najbolje za njega. Danas su svima dostupne sve informacije. Naša želja je da okupimo sve lokale, kafiće i restorane i sve obične ljude koji su prepoznali tu potrebu društva za kompromisom, koji se upravo ogleda kroz lokale koji su se oslobodili dima klasične cigarete i zabranili to tradicionalno pušenje, a ostavili bezdimne alternative jer kao što i ime kaže, nemaju dim. To je nešto što zadovoljava potrebe i nepušača i ljudi koji imaju potrebu za nikotinom", navodi ona.

Pošto postoje već oko pola godine i ispunjavaju cilj zbog koga su i osnovali stranicu, osnivači su shvatili da se o sve prisutnijim promenama i zabrani pušenja, razgovara samo sa posetiocima ugostiteljskih lokala, ali ne i sa vlasnicima, menadžerima, zaposlenima…

Šta se promenilo kod ugostitelja koji su zabranili cigarete

Zbog toga su odlučili da sprovedu i anketu kakva ranije nije rađena u našoj zemlji i da pitaju ugostitelje koji su već napravili promenu i prešli na prostor bez dima šta oni misle i koji su to izazovi sa kojima se oni suočavaju ukoliko odluče da u svom prostoru ne dozvole duvanski dim.

Prema rezultatima ankete, vlasnici ugostiteljskih objekata u Srbiji na zabranu dima cigarete unutar svojih lokala se opreduljuju iz 3 najčešća razloga. Najveći broj ugostitelja, čak 43% doneo je ovakvu odluku u želji da svoje lokale oslobode dima klasične cigarete. Njih 25% dim cigarete zabranjuje zbog podrške ekološkom konceptu unutar lokala, dok se kao treći razlog navodi taj što većina njihovih gostiju već koristi bezdimne alternative - 12% ispitanika. Preostalih 20% ispitanih je navelo neke druge razloge, koji su uglavnom zdravstvene prirode.Sa druge strane, imajući u vidu da su svi ispitanici dozvolili upotrebu bezdimnih alternativa unutar svojih lokala, kroz anketu je ispitano i koji su razlozi bili za ovakvu odluku. Najveći broj anketiranih, 41%, dozvoljava upotrebu bezdimnih alternativa u svojim lokalima iz razloga što iste ne stvaraju dim kao klasične cigarete, već aerosol (nešto poput vodene pare), što im je i bio primarni cilj, a 33% lokala je navelo da njihovim gostima, koji su nepušači, ne smetaju alternative jer ne emituju dim cigarete, te nema neprijatnog mirisa na gardarobi, kosi, koži, hrani.. Jedan deo, njih 6% je video da je to trend, da pušači prelaze na alternative, a ostalih 20% su rekli da su se opredelili za alternative jer njihovim gostima ne smeta miris i nema uticaj na hranu koju pripremaju.

Posebno zanimljivo je to da je anketa pokazala da odluka o ukidanju klasičnih cigareta, a uz dozvoljenu upotrebu bezdimnih alternativa, predstavlja koncept koji je uticao pozitivno ili neutralno na biznis. Čak 35% anketiranih je reklo da je ova odluka uticala pozitivno na njihov biznis, odnosno da se povećao broj gostiju i promet. Prilično je visok procenat i onih koji su rekli da ova odluka nije imala uticaja na njihov biznis, čak 45%, dok je 20% ispitanih reklo da je još uvek rano i da nije prošlo dovoljno vremena od uvođenja ove odluke da bi mogli da procene u kojoj meri i da li ista utiče na njihovo poslovanje.

Anketa je sprovedena online, među lokalima na teritoriji Srbije koji su zabranili upotrebu klasičnih cigareta, a dozvolili upotrebu bezdimnih alternativa. Istraživanje je pokazalo da se najveći broj anketiranih lokala odlučio da bude nepušački uz dozvoljenu upotrebu bezdimnih alternativa, jer se na ovaj način oslobađaju dima, koji predstavlja najveću smetnju, a u isto vreme štite svoj biznis.

Takođe, istraživanje je pokazalo da postoji srednji put, kompromisno rešenje koje može zadovoljiti sve strane, ljude kojima smeta dim, potom one koji imaju potrebu da konzumiraju neki nikotinski proizvod, kao i ugostiteljski biznis. U nastavku možete da pročitate MONDO anketu gde su građani govorili o tome šta misle o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima.

Pogledajte

05:47
DA LI BISTE PREŠLI NA ELEKTRIČNE CIGARETE ILI ZAUVEK OSTAVILI PUŠENJE? Olček: Ovi proizvodi smanjuju rizik, ali NISU BEZ NJEGA!
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

 (MONDO/Blic)

Možda će vas zanimati

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Arktik

Uvodite zabranu sto pre. Ovo se vise ne moze trpeti. Ne mogu otici na pice, osim u prolece ili leto kada rade baste. Svi likali su nam zadimljeni i nasmrdjeni. Cak i u bastama, sednu pored tebe i smrde sa cigaretma i jos te truju. Em su bahati em te truju! Pokvareni ....vi. Zaustavite to vec jednom, kasnimo za celom Evropom po tom pitanju, a mogli smo bar takve normlane procedure pratiti. Bar to ne kosta, vec koristi. Treba im zabraniti pusenje u javnosti sasvim. Neka se truju sami u svojim kucama. Nije niko duzan da ih trpi. Zamislite da narkomani idu ulicom i javno konzumiraju. Tako i ove pusace treba supresovati na licni prostor, pa neka se tamo truju sami koliko god hoce.

Tetreb

Zar nije bilo pre 15tak godina nesto slicno. Trajalo je jedno godinu dana, bili su stolovi gde sme da se pusi a gde ne sme i ako je ista prostorija u pitanju. I onda je to prestalo

Mr.Čeng

Nije mi jasno zašto što se tiče ugostitelja izbor ne ostavite vlasnicima lokala a samim tim i gostima,to jest kome smeta dim cigare neka ide u takav lokal,ja sam ne pušač ali ovolika doza dvoličnosti...koliko znam upotreba duvana nije zabranjena...

special image