• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF nam odobrio povlačenje pete rate kredita

Međunarodni monetarni fond odborio je danas petu reviziju stend-baj aranžmana što omogućava Srbiji da povuče novu ratu kredita od 366,5 miliona evra.

MMF je pozitivno ocenio dosadašnje rezultate srpskih vlasti i pozvao Srbiju da nastavi da ulaže napore na smanjenju budžetskog deficita.

U saopštenju MMF navodi se da je ekonomska politika, potpomognuta stend-baj aranžmanom sa tom finansijskom institucijom, pomogla da se ostvari umereni privredni oporavak u uslovima globalne finansijske krize.

Ubrzane strukturne reforme u budućnosti pomogle bi srednjoročni privredni rast i rast broja zapolsenih, što je u direktnoj vezi sa privlačenjem stranih investicija, ocenjuje MMF.

Uprkos umerenom opravku, navodi MMF, infalcija je u Srbiji porasla u prethodnom periodu i to uglavnom zbog skoka cena prehrambenih prozvoda. Dodaje se da su srpske vlasti ipak na odgovarajući način vodile monetarnu politiku u skladu sa ciljanom inflacijom.

Dodaje se da je sada došlo vreme da se realizuje aranžman koji je dogovoren kao podrška ekonomskoj aktivnosti države i finansijskom sektoru u uslovima ekonomske krize.

"Snažna privrženost sprovođenju strukturnih reformi u oblasti poreske administracije, poslovne klime, privatizacije i restrukturiranja javnih preduzeća dodatno će ojačati privredni rast na srednje rokove i povećati perspektivu za zapošljavanja", navodi se u saopštenju MMF-a.

Kreditni aranžman Srbije i MMF-a u vrednosti oko tri milijarde evra ugovoren je sredinom maja 2009. godine i završava se u aprilu 2011. godine.

Srbija je do sada iskoristila 1,45 milijardi evra tog kredita za jačanje deviznih rezervi Narodne banke Srbije.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image