• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PLANIRA SE UKIDANJE OVE VRSTE NAKNADE U BANKAMA! Uvek traže da ovo dodatno platite kad šaljete novac, ali više NEĆE MOĆI

Autor Jana Desovski

Veće EU i Evropski parlament složili su se da tome u budućnosti treba stati na kraj.

 Prenos novca na drugi račun cena Izvor: Shutterstock/Yuliasis

Prenos novca na drugi račun često traje nekoliko dana, a postoji rešenje u vidu prenosa u stvarnom vremenu. Mnoge banke za to naplaćuju dodatne naknade. Ipak, nova pravila EU omogućavaju prenose u roku od nekoliko sekundi, bez naknade.

Možda ste to već primetili: osim standardne metode, postoji i brži način prenosa novca. Transferi u stvarnom vremenu prenose novac sa računa A do računa B u samo nekoliko sekundi. 'Normalni' transferi traju najmanje jedan dan, ali mogu trajati i duže zbog državnih praznika ili vikenda.

Trik banke je: ako želite izvršiti prenos u stvarnom vremenu, mnoge banke traže da to dodatno platite. Tada ćete morati platiti naknadu za prenos. Iznosi naknade se razlikuje od banke do banke i od računa do računa, ali može biti i nekoliko evra.

EU spremna da ukine naknade za prenos novca

Veće EU i Evropski parlament složili su se da tome u budućnosti treba stati na kraj. Konačna odluka još nije donesena, ali smer je zacrtan: nova pravila primjenjivaće se u EU, kao i u Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu, a primjenjivaće se nakon prelaznog perioda. Međutim, parlament i države moraju se prvo dogovoriti.

Prema privremeno dogovorenim pravilima, banke koje nude standardne transfere u evrima moraju nuditi i transfere u stvarnom vremenu. Naknade za ekspresne transfere ne smeju biti veće od uobičajenih transfera. Budući da su oni obično besplatni, besplatni su i prenosi u stvarnom vremenu.

Još 2022. godine Evropska komisija predstavila je predlog uredbe za povećanje prihvatanja brzih prenosa i olakšavanje pristupa potrošačima. Prema izveštaju Evropske komisije, samo oko 11 odsto svih transfera u EU obrađuje se u stvarnom vremenu. To je verovatno uglavnom zbog visokih naknada. Kad se odluka usvoji, prenosi novca u stvarnom vremenu mogli bi postati novi standard.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:34
EVO ŠTA SE DEŠAVA SA VAŠIM KREDITOM UKOLIKO BANKA ODE U STEČAJ! Uzelac razotkrio sve nedoumice: Banke imaju "CRNE LISTE"?
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO/Fenix Magazin)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sofronije

Skupi nameti kao da kauboji poštanskm kočijama nose nova u neku drugu državu, a dva'es prvi je vek, doba elektronike i sto čuda, sve na klik...I one naknade za obradu kredita, pa održavanje računa, šta održavaju, brišu prašinu i pajaju paučinu?

special image