Prenos novca na drugi račun često traje nekoliko dana, a postoji rešenje u vidu prenosa u stvarnom vremenu. Mnoge banke za to naplaćuju dodatne naknade. Ipak, nova pravila EU omogućavaju prenose u roku od nekoliko sekundi, bez naknade.

Možda ste to već primetili: osim standardne metode, postoji i brži način prenosa novca. Transferi u stvarnom vremenu prenose novac sa računa A do računa B u samo nekoliko sekundi. 'Normalni' transferi traju najmanje jedan dan, ali mogu trajati i duže zbog državnih praznika ili vikenda.

Trik banke je: ako želite izvršiti prenos u stvarnom vremenu, mnoge banke traže da to dodatno platite. Tada ćete morati platiti naknadu za prenos. Iznosi naknade se razlikuje od banke do banke i od računa do računa, ali može biti i nekoliko evra.

EU spremna da ukine naknade za prenos novca

Veće EU i Evropski parlament složili su se da tome u budućnosti treba stati na kraj. Konačna odluka još nije donesena, ali smer je zacrtan: nova pravila primjenjivaće se u EU, kao i u Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu, a primjenjivaće se nakon prelaznog perioda. Međutim, parlament i države moraju se prvo dogovoriti.

Prema privremeno dogovorenim pravilima, banke koje nude standardne transfere u evrima moraju nuditi i transfere u stvarnom vremenu. Naknade za ekspresne transfere ne smeju biti veće od uobičajenih transfera. Budući da su oni obično besplatni, besplatni su i prenosi u stvarnom vremenu.

Još 2022. godine Evropska komisija predstavila je predlog uredbe za povećanje prihvatanja brzih prenosa i olakšavanje pristupa potrošačima. Prema izveštaju Evropske komisije, samo oko 11 odsto svih transfera u EU obrađuje se u stvarnom vremenu. To je verovatno uglavnom zbog visokih naknada. Kad se odluka usvoji, prenosi novca u stvarnom vremenu mogli bi postati novi standard.

BONUS VIDEO:

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA VAŠIM KREDITOM UKOLIKO BANKA ODE U STEČAJ! Uzelac razotkrio sve nedoumice: Banke imaju "CRNE LISTE"? Kurir televizija

(MONDO/Fenix Magazin)